Agentura Frontex zahájila nábor do první uniformované složky EU

25.10.2019
Euroskop,ČTK

Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) dnes zahájila nábor do nově vznikajících vlastních bezpečnostních složek. Příslušníci Frontexu se stanou členy prvních uniformovaných sil sloužících pod vlajkou EU a budou působit zejména na vnější hranici Evropské unie. Agentura, jež sídlí ve Varšavě, to oznámila v tiskovém prohlášení.

„Pro Frontex je to skutečně výjimečný den, který povede k opravdové proměně naší agentury,“ uvedl šéf agentury Fabrice Leggeri.

Frontex se ve své činnosti doposud opíral o příslušníky bezpečnostních sil, které dočasně vysílalo 28 členských států EU. Mluvčí agentury Ewa Moncureová však uvedla, že tento systém „dosáhl svých limitů“. Hranice EU totiž ročně překročí přes půl miliardy lidí.

Agentura v první fázi nabere 700 pohraničníků, kteří pocházejí z EU či ze zemí, které patří do schengenského prostoru. Ten v současnosti sdružuje kromě 22 zemí EU také Island, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko. Agentura hledá především kandidáty se zkušenostmi z policie, pohraniční stráže či armády a také odborníky na krizové řízení.

Po naléhání lídrů zemí EU navrhla loni v září Evropská komise, aby měl Frontex vlastní oddíly v počtu 10.000 lidí. To je o 8500 více, než má k dispozici dnes. Návrh letos v dubnu schválil Evropský parlament. Do roku 2021 plánuje mít agentura 5000 vlastních příslušníků a do roku 2027 chce dosáhnout cílového stavu.

Činnost Frontexu se zaměřuje zejména na potírání nepovolené migrace, boj s přeshraničním zločinem a pátrací a záchranné akce. EU má pozemní hranici dlouhou 12.000 kilometrů, námořní hranici v délce 45.000 kilometrů a 600 mezinárodních letišť.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek