Seehofer chce o běžencích rozhodovat už na hranicích EU

30.10.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie podle německého ministra vnitra Horsta Seehofera potřebuje nový azylový systém, který umožní už na vnějších hranicích společenství přezkoumat, zda daná osoba skutečně potřebuje ochranu. Pokud ano, bude směřovat do některé ze zemí EU, které se k tomu dobrovolně nabídnou. Seehofer plány, které by se podle něj do unijního práva mohly dostat ve druhé polovině příštího roku, nastínil v Mnichově po jednání s pěticí evropských kolegů.

„Dublinský systém selhal,“ uvedl v úterý Seehofer s tím, že většina evropských zemí už ani nereaguje na dopisy, kterými spolková republika v souladu s pravidly systému žádá o souhlas s návratem migrantů do té které země. Unie proto podle něj v otázce migrace a azylu, která zůstává hlavním vnitropolitickým tématem v mnoha zemích, potřebuje nový přístup.

„Ušetřilo by nám to mnoho z problémů, které dnes máme,“ poznamenal také Seehofer po jednání s kolegy z Francie, Británie, Itálie, Španělska a Polska. Nikdo z nich návrhy podle německého ministra neodmítl, všichni jsou připraveni o nich dále jednat.

Vyhodnocení nároku na azyl hned na vnější hranici

„Hlavní myšlenka je, že chceme do budoucna na vnějších hranicích EU rozhodovat, jestli někdo potřebuje ochranu, ano, nebo ne,“ řekl německý ministr. Pokud odpověď na základě prvotního přezkoumání, jehož detaily se ještě stanoví, bude záporná, má být dotyčný vrácen za unijní hranice. Pokud bude kladná, převezme ho některá ze členských zemí k podrobnému azylovému řízení.

Seehoferovy plány nevylučují to, že státy, které přerozdělování uprchlíků odmítají, by měly možnost pomáhat jinak, třeba vyššími finančními příspěvky nebo větším personálním podílem na zaměstnancích Evropské agentury pro pobřežní a pohraniční stráž (Frontex).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek