V italských přístavech zakotvily dvě lodě s 239 uprchlíky

04.11.2019
Euroskop,ČTK

V jihoitalských přístavech Taranto a Pozzallo v neděli zakotvily dvě lodě s 239 uprchlíky. Do Taranta na jihu země připlul Alan Kurdi, plavidlo německé neziskové organizace Sea-Eye, s 88 běženci, informovala agentura ANSA. V sicilském Pozzallu zakotvila italská nákladní loď Asso Trenta se 151 utečenci, napsala agentura AP.

Migranty z lodi Alan Kurdi si rozdělí Řím, Paříž, Berlín, Lisabon a Dublin. Francie a Německo jich přijme 60, pět dalších se vydá do Portugalska a dva do Irska, informovalo italské ministerstvo vnitra.

„Pasažéři jsou vyčerpaní a kvůli nepříznivému počasí na moři v průběhu minulého týdne trpí mořskou nemocí. Kromě toho někteří z nich mají zranění způsobená střelnými zbraněmi a mučením v detenčních táborech v Libyi,“ řekla televizi RaiNews24 v Tarantu palubní lékařka. „Jedná se o migranty původem z Nigérie, Guineje, Kamerunu a Senegalu,“ dodala.

Humanitární loď migranty zachránila u libyjského pobřeží minulou sobotu. V operaci jim bránila libyjská pobřežní stráž, která se podle organizace Sea-Eye uchýlila i k výstražné palbě.

Zatím není jasné, zda 151 migrantů, které vzala na palubu v sobotu u Libye italská nákladní loď Asso Trenta, zůstane v Itálii, anebo zda si i je rozeberou unijní státy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek