Evropský zatykač dostal další úder

26.09.2005
Dalším úderem pro evropský zatýkací rozkaz se stalo rozhodnutí španělského soudu, který oznámil, že již nebude využívat zrychlenou proceduru v případech souvisejících s Německem.

Dalším úderem pro evropský zatýkací rozkaz se stalo rozhodnutí španělského soudu, který oznámil, že již nebude využívat zrychlenou proceduru v případech souvisejících s Německem. Informoval o tom server Euractiv.

V červnu 2005 německý ústavní soud vynesl rozhodnutí, podle něhož procedura pro evropský zatýkací rozkaz porušuje německou ústavu. V důsledku toho byl propuštěn Mamoun Darkanzali, který byl obviněný španělskými úřady z terorismu.

Španělsko nyní tento úder vrací. Jeden z jeho nejvyšších soudů naznačil, že pokud jde o žádosti na vydání obviněných z Německa, nebude v budoucnu používat proceduru Evropské unie, ale vrátí se ke starým pravidlům.

Pokud nyní podle rozhodnutí španělského soudu Německo neposkytne potřebnou dokumentaci k vydání osob do 40 dní, budou němečtí vězni ze španělských věznic propuštěni. Ve španělských žalářích se nyní nachází zhruba 50 německých občanů. Německo již na ně vydalo žádosti na přemístění do Německa.

Evropský zatykač, zavedený jako antiteroristické opatření v roce 2002, byl navrhnut za účelem zrychlení obtížných procedur, při nichž by mohlo vydání podezřelého z jednoho členského státu do druhého trvat až 270 dní. V únoru 2005 označila Evropské komise zavedení eurozatykače za „celkově úspěšné,“ protože došlo ke zkrácení celkového průměrného času vydávání na 45 dnů.

Sdílet tento příspěvek