Studie: Protiimigrační AfD je silná tam, kde migrantů žije málo

27.11.2019
Euroskop, ČTK

Podpora protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) je nejsilnější tam, kde téměř žádní migranti nežijí. Vyplývá to ze studie nadace Mercator, o které informoval list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Výjimku podle ní tvoří místa, kde se zvýšil počet imigrantů skokově.

Podle studie, která analyzovala výsledky parlamentních voleb z roku 2017, byla protiimigrační a protiislámská AfD v jednotlivých volebních obvodech o to úspěšnější, čím méně imigrantů v nich žilo. Nadace Mercator se přitom soustředila pouze na cizince ze zemí mimo Evropskou unii.

„Prostá přítomnost skupin migrantů tedy neposiluje volební výsledek AfD, ale naopak jej oslabuje,“ zní závěr studie, na které se podíleli také výzkumníci z Technické univerzity v Drážďanech a Univerzity Duisburg-Essen.

Podle nadace Mercator nicméně existuje jedna výjimka. Podpora protiimigrační AfD je totiž vysoká také v těch obvodech, ve kterých se počet imigrantů ze zemí mimo EU zvýšil v posledních letech skokově. Obzvlášť je to znát v místech, kde do té doby migranti prakticky nežili.

Pravicově populistická AfD získala v posledních volbách do Spolkového sněmu v roce 2017 12,6 procenta hlasů a po vzniku koaliční vlády konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD) se stala nejsilnější opoziční stranou. Ve třech podzimních volbách do zemských sněmů se stala druhou nejsilnější stranou a v Sasku, Braniborsku i Durynsku získala více než pětinu hlasů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek