Ministři EU rozhodnou o zavedení kolektivních žalob

28.11.2019
Euroskop, ČTK

Směrnici umožňující evropským spotřebitelům podávat kolektivní žaloby budou dnes schvalovat ministři zemí Evropské unie. Na zasedání Rady EU v Bruselu budou rozhodovat také o směrnici vyžadující zveřejňování údajů o daních velkých firem podle zemí, v nichž působí.

S návrhem na zavedení institutu hromadných žalob ve všech unijních zemích přišla loni Evropská komise v rámci balíčku určeného na ochranu spotřebitele. Podle české eurokomisařky Věry Jourové, která měla tuto oblast na starosti v končící unijní exekutivě, by měla směrnice pomoci lidem v případech jako byla kauza dieselgate spojená s automobilkou Volkswagen, v níž se zákazníci v řadě zemí nedomohli odškodnění.

Více než třetina států EU nemá zákonná pravidla, která by podávání kolektivních žalob upravovala. Na základě nové směrnice by hromadně mohly spotřebitele zastupovat kvalifikované organizace či veřejné orgány.

Účelem druhé směrnice je zefektivnit boj proti daňovým únikům. Společnosti se ziskem nejméně 750 milionů eur (přes 19 miliard korun) by podle ní musely zveřejňovat údaje o zaplacených daních a další data o svém podnikání podle jednotlivých zemí, v nichž působí. Tato úprava má zabránit tomu, aby část svých zisků přesouvaly velké firmy do daňových rájů. Doplňuje již dříve přijatou direktivu, která stanovuje zmíněné povinnosti pouze firmám některých odvětví.

Evropský parlament novou směrnici schválil již předloni, některé členské státy však dosud byly proti jejímu přijetí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek