Itálie zvýšila množství migrantů, které se podařilo přerozdělit

05.12.2019
Euroskop,ČTK

Itálie zvýšila množství migrantů, které se podařilo přerozdělit do dalších zemí Evropy. Vyplynulo to z nejnovějších statistik, ze kterých citovala agentura Reuters. Podle informací italského ministerstva vnitra bylo za poslední tři měsíce posláno jinam celkem 172 běženců, kteří se do země dostali přes Středozemní moře. Přitom v období leden až srpen to bylo jen 90.

Již v září se Německo, Francie, Itálie a Malta dohodly na dočasném mechanismu přerozdělování migrantů zachráněných ve Středozemním moři, který má za cíl ukončit stav z minulých měsíců, kdy migranti nalodění humanitárními plavidly na jejich cestě na vratkých člunech z Libye do Evropy museli čekat dny i týdny, než se země EU dohodnou a Itálie či Malta jim povolí zakotvit.

Státy Evropské unie se nyní pokoušejí dohodnout systém dobrovolného přerozdělování zachráněných migrantů, který by sňal výhradní odpovědnost za tyto lidi z beder jihoevropských států, kam migranti nejčastěji směřují, tedy zejména z Řecka, Španělska a Itálie. V říjnu návrh Německa, Francie, Itálie a Malty podpořily další státy; Česká republika a rovněž Slovensko, Polsko a Maďarsko účast na takovém přerozdělování odmítly.

Předchozí italský kabinet a zejména někdejší ministr vnitra Matteo Salvini prosazovali tvrdou protiimigrační politiku a plavidla neziskových organizací do italských přístavů nepouštěli. Jak poznamenala agentura Reuters, nová ministryně vnitra Luciana Lamorgeseová není členkou žádné politické strany, pracuje na ministerstvu vnitra již 40 let a podařilo se jí zlepšit vztahy s ostatními evropskými státy.

„Evropské země dávají přednost současné vládě a ministryni vnitra před Salvinim, který je jen neustále obviňoval,“ uvedl analytik Gianfranco Pasquino z univerzity v Boloni.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos do 22. listopadu do Evropy přes moře dorazilo 95.600 migrantů, což je asi o osm procent méně, než za stejné období loni. Během plavby přes Středozemní moře letos zemřelo 1091 lidí. Nejvíce běženců dorazilo do Řecka a Španělska (53.163, respektive 22.544), menší množství pak do Itálie, na Maltu a na Kypr. V italských uprchlických centrech se ale stále ještě nachází dalších 95.000 běženců, kteří do země dorazili již dříve.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek