Soud EU: Katalánec Junqueras je europoslancem a má imunitu

19.12.2019
Euroskop, ČTK

Vězněný katalánský politik Oriol Junqueras získal svým květnovým zvolením mandát europoslance a společně s ním i poslaneckou imunitu. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr Evropské unie, který dal jednomu ze separatistických vůdců za pravdu ve sporu s ústředními španělskými úřady. Madrid tvrdí, že Junqueras poslancem není, neboť mandát nepřevzal, a imunitu proto nemá.

Podle soudu měla španělská justice povinnost co nejdříve požádat Evropský parlament, aby Junquerasovi imunitu odebral, pokud jej po jeho zvolení chtěla nadále zadržovat ve vazbě.

Nejvyšší španělský soud vyměřil v říjnu vůdci katalánské levice 13 let vězení za předloňské neústavní referendum o nezávislosti tohoto autonomního regionu. Jeho advokáti tvrdí, že měl proti trestnímu stíhání imunitu již od svého květnového zvolení.

„Osobě, která je zvolená do Evropského parlamentu, náleží status poslance v důsledku a ode dne vyhlášení výsledků voleb,“ konstatoval dnes unijní soud. Podle soudců náleží Junquerasovi imunita, která mu měla umožnit osobní převzetí mandátu. To mu však španělský soud nepovolil, neboť byl politik ve vazbě kvůli tehdy ještě probíhajícímu procesu.

Na imunitu europoslance se odvolává například i bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont, který byl rovněž v květnu ve Španělsku zvolen europoslancem. Ani on se nezúčastnil přebírání mandátů nově zvolených poslanců ve španělském parlamentu, protože je na útěku před místní justicí. Ta ho viní ze vzpoury také kvůli referendu z roku 2017.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek