Španělský soud: Junqueras odsouzením ztratil imunitu europoslance

10.01.2020
Euroskop, ČTK

Vězněný katalánský politik Oriol Junqueras ztratil odsouzením ke 13 letům vězení za separatismus imunitu poslance Evropského parlamentu, a zůstane proto za mřížemi. Podle agentury Reuters to uvedl nejvyšší španělský soud. Reagoval tak na rozhodnutí Soudního dvora EU, podle nějž Junquerasovi naopak imunita europoslance přísluší.

Unijní soud v prosinci rozhodl, že Junqueras získal svým květnovým zvolením mandát europoslance a společně s ním i poslaneckou imunitu. Podle soudu měla španělská justice povinnost co nejdříve požádat EP, aby Junquerasovi imunitu odebral, pokud jej po jeho zvolení chtěla zadržovat ve vazbě.

Soud EU tak dal separatistickému politikovi za pravdu ve sporu s ústředními španělskými úřady. Madrid tvrdí, že Junqueras europoslancem není, protože nesplnil španělská pravidla pro převzetí mandátu. Ta stanoví, že zvolení europoslanci musí osobně ve španělském parlamentu přísahat na španělskou ústavu. To ale Junqueras nemohl udělat, protože nedostal vycházku z vazby.

Bývalý viceprezident katalánské vlády byl ve vazbě kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska od listopadu 2017. Loni v říjnu byl ale pravomocně odsouzen ke 13 letům vězení za vzpouru.

Junquerasova situace se velmi podobá té, ve které se nacházejí další z vrcholných představitelů katalánských separatistů Carles Puigdemont a Antoni Comín, kteří jsou na útěku před španělskou justicí. Ti se podle Španělska nestali europoslanci, protože ani oni osobně nepřevzali mandát v Madridu, jak vyžadují španělské zákony.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek