Francie bude pomáhat Řecku s návraty migrantů do zemí původu

21.01.2020
Euroskop, čtk

Francie nabídla Řecku pomoc při navracení odmítnutých žadatelů o azyl do zemí jejich původu. Podle agentury AFP to v pondělí v Aténách oznámil náměstek francouzského ministra vnitra Laurent Nuñez. Paříž již v prosinci sdělila, že přijme 400 utečenců z Řecka jako znamení „podané ruky“ Aténám. Ty dlouhodobě volají po sdílení nákladů spojených s příchodem migrantů, kteří povětšinou směřují do západní Evropy.

„Budeme s našimi řeckými přáteli zkoumat možnosti zorganizování hromadných letů, abychom ulehčili navracení lidí, kteří v jejich zemi nepotřebují ochranu,“ prohlásil Nuñez po jednání s řeckým ministrem pro migraci a azyl Jorgosem Kumutsakosem. Lety by přitom obě země pořádaly s pomocí Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex).

S využitím svých „privilegovaných vztahů“ s některými zeměmi chce Paříž prostřednictvím své ambasády v Aténách „pomáhat Řecku při zajištění povolení k návratům (…), zejména konzulárních cestovních dokumentů, které je někdy obtížné získat“, upřesnil Nuñez. Podle zdrojů AFP by se Francie vložila do jednání především s některými africkými zeměmi, z nichž pochází značná část utečenců.

Řecká vláda ztížila podmínky pro zisk azylu

Konzervativní vláda premiéra Kyriakose Mitsotakise nedávno značně ztížila podmínky pro zisk azylu v Řecku a trvá na navracení do zemí původu těch utečenců, kterým byla žádost zamítnuta. Postoj vlády však kritizuje řada nevládních organizací, které vystupují za práva migrantů.

Atény opakovaně žádají „větší solidaritu“ dalších členských zemí EU v otázce migrace. V posledním roce Řecko zaznamenalo značný nárůst počtu nově příchozích migrantů a tábory pro utečence na řeckých ostrovech v Egejském moři jsou několikanásobně přeplněné. Panují v nich otřesné životní podmínky, jež nedávno odsoudili vysocí činitelé OSN i Rady Evropy.

Francie ustavení stálého mechanismu na přerozdělování migrantů podporuje, opatření však čelí odporu jiných evropských států, zejména ze skupiny zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek