Jourová v EP zopakovala odhodlání zajistit vládu práva v Polsku

12.02.2020
Euroskop, ČTK

Česká eurokomisařka pro dodržování evropských hodnot Věra Jourová na včerejší rozpravě Evropského parlamentu řekla, že Evropská komise (EK) je odhodlána podniknout všechny nezbytné kroky k udržení vlády práva v Polsku, kterou podle ní ohrožují tamní justiční reformy. Kontroverzní změny v zákonech upravujících justici prosazuje vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) navzdory výtkám EK a dalších kritiků, že ohrožují nezávislost soudů.

Polský prezident Andrzej Duda minulý týden podepsal sporný zákon o trestání soudců. Kritici nových předpisů varují, že umožní pokutovat, disciplinárně trestat nebo propouštět soudce dávající najevo odpor vůči reformě justice prosazované současnou vládou. Vládní strana PiS ho schválila i přes zamítavé stanovisko polského nejvyššího soudu a Benátské komise Rady Evropy, která normu označila za omezující právo soudců na vyjadřování vlastních názorů.

Podle Jourové, do jejíž působnosti spadají evropské hodnoty a transparentnost, je situace ohledně vlády práva v Polsku velice vážná, což se odráží také v nedávném rozhodnutí parlamentního shromáždění Rady Evropy, které rozhodlo o monitoringu polských demokratických institucí.

„Komise je připravena pokračovat v dialogu na politické i technické úrovni, “ uvedla s tím, že stav práva v Polsku by neměl být záležitostí pouze EK, ale i samotných členských států. Kvůli reformě navštívila Jourová koncem ledna Varšavu, kde se setkala mimo jiné s ministrem spravedlnosti Zbigniewem Ziobrem. Rozhovor však podle jejích slov nepřinesl posun ve stanoviscích ani jedné ze stran.

Většina vystupující europoslanců vyzývala komisi k důsledné obraně vlády práva v Polsku. Zmíněna byla opakovaně i možnost zmrazit Varšavě přístup k evropským fondům, pokud vláda reformu nestáhne.

Poslanci za PiS v europarlamentu shodně označovali spor o polskou justici za výlučnou záležitost Polska a polský vnitropolitický problém. „Vměšování europarlamentu je porušováním základního práva evropských smluv,“ uvedla europoslankyně a bývala polská premiérka Beata Szydlová s tím, že podobné reformy nechala EK v jiných členských zemích, včetně Česka, bez povšimnutí.

Proti tomuto názoru se ohradil český europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, podle nějž čeští soudci nejsou „trestáni za názory na reformu“ jako v Polsku, nýbrž za průtahy v trestním řízení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek