Europoslanci kritizovali Chorvatsko za situaci na hranicích

13.02.2020
Euroskop, ČTK

Poslanci Evropského parlamentu (EP) při včerejší rozpravě na plenárním zasedání věnovaném humanitární situaci na vnější hranici Evropské unie kritizovali Chorvatsko za údajné porušování práv migrantů na pomezí s Bosnou. Evropskou komisi vyzvali, aby zjednala nápravu. Chorvatští europoslanci výtky odmítli jako neodůvodněné.

Některé humanitární organizace, včetně Vysokého úřadu OSN pro uprchlíky (UNHCR) dlouhodobě chorvatské úřady viní z toho, že nezákonně posílají migranty zpět přes bosenské hranice a v některých případech je i bijí. K nim se včera připojili europoslanci, z nichž někteří se podle svých slov byli na chorvatsko-bosenské hranici o situaci osobně přesvědčit.

„To, že se Chorvatsko snaží, aby se nestalo hotspotem migrace jako Řecko, jeho policii neopravňuje, aby mlátila migranty, pouštěla na ně psy, ilegálně deportovala migranty zpět, aniž mohli požádat o azyl,“ řekla německá europoslankyně Cornelia Ernstová. „Ochrana hranic neznamená porušování lidských práv,“ dodala.

Komisařka pro rovnost Helena Dalliová označila situaci na vnějších hranicích EU za znepokojivou a uvedla, že unie již v tomto ohledu učinila řadu opatření k nápravě. Komise finančně podporuje země na unijních hranicích a apeluje na ně, aby porušování práv uprchlíků bránily. Posílila též pravomoci Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) a zintenzivní i monitorovací akce, které by měly dohlížet na dodržování práv azylantů.

Řečníci z řad chorvatských europoslanců stejně jako chorvatské úřady tvrdili, že k migrantům se na 1300 kilometrů dlouhé dlouhé hranici s Bosnou přistupuje v mezích zákona a humánně. „Šíříte falešné zprávy o situaci na hranicích. Jejich jediným zdrojem jsou pochybné organizace, které chtějí prosadit migraci. Migranti šíří nepravdy a lži, já těm zprávám nevěřím,“ uvedl Tomislav Sokol, který byl do EP zvolen za vládní Chorvatské demokratické společenství (HDZ).

Za pravdu Sokolovi a dalším obhájcům tvrdého přístupu Chorvatska vůči běžencům přicházejícím po takzvané balkánské trase dala i česká europoslankyně Michaela Šojdrová. „Chorvatští pohraničí dělají to, co dělat mají, aby střežili hranici,“ uvedla s tím, že EU by nicméně měla pomáhat nejohroženější skupině mezi uprchlíky – totiž dětem.

„Oslovte českého ministra vnitra, který je sociální demokrat, aby přijal 50 nezletilých dětí bez doprovodu,“ vyzvala přítomné v emotivním projevu Šojdrová, která se v otázce přijetí dětských uprchlíků do ČR dlouhodobě angažuje. Narážela tím také na skutečnost, že většina kritiků Chorvatska na plénu pocházela z řad levicových politiků. Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček stejně jako premiér Andrej Babiš žádost Řecka o přemístění dětských uprchlíků z přeplněných migračních center odmítá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek