Ministři EU chtějí společné nákupy roušek či kontroly cestujících

14.02.2020
Euroskop, ČTK

Společné nákupy ochranných roušek či respirátorů v rámci Evropské unie včera podpořili ministři zdravotnictví členských zemí, kteří v Bruselu jednali o opatřeních proti šíření nového koronaviru. Podle českého ministra Adama Vojtěcha se shodli také na možnosti, že by státy kontrolovaly, v jakých zemích pobývali lidé přijíždějící do EU. Ministři rovněž hovořili o tom, že by se do budoucna s ohledem na možné ohrožení výroby léků v Číně měla přesunout alespoň část produkce důležitých léků na evropské území.

Nový typ koronaviru zabil v Číně již přes 1300 lidí, nakazilo se jich více než 60.000. V Evropě se virus dosud rozšířil do Německa, Francie, Itálie, Španělska, Belgie, Británie, Švédska a Finska. Úřady registrují přes čtyři desítky infikovaných.

Unijní ministři se na včerejším mimořádném jednání shodli, že pokud chtějí evropské země zabránit dalšímu rozšíření nákazy na kontinentu, musí účinněji spolupracovat.

„My jako Česká republika jsme upozorňovali na to, že může být problém s nedostatkem roušek nebo respirátorů,“ řekl novinářům ministr Vojtěch, podle něhož Praha projevila zájem o společný evropský nákup těchto ochranných prostředků, který připravuje EK.

Problém může být s nedostatkem roušek nebo respirátorů

Ministři se podle něj shodli také na možnosti, že by členské země pomocí dotazníků monitorovaly, kde pobývali lidé přijíždějící na území EU. Rozhodnutí, zda a jak tuto kontrolu dělat, je na jednotlivých státech.

„Pokud budeme mít informace o tom, že ten člověk pobýval v rizikové oblasti, tak to můžeme využít,“ připustil Vojtěch. Ministerstvo zdravotnictví hodlá tuto možnost nejprve analyzovat a poté zváží, zda iniciovat její zavedení.

Několik unijních zemí včetně Česka v minulých týdnech zareagovalo na šíření viru přerušením přímého leteckého spojení s Čínou. O zavedení podobných opatření na celoevropské úrovni unijní orgány neuvažují.

„Pokud by situace eskalovala, můžeme se bavit i o dalších krocích,“ řekl chorvatský ministr Vili Beroś, jehož země v současnosti Radě EU předsedá.

Zástupci vlád dnes rovněž probírali dlouhodobější dopad obdobných epidemií na zásoby léků v evropských zemích. Podstatná část světové produkce léčiv v současnosti pochází z Číny a některé léky se vyrábějí pouze tam, což by v případě výpadku mohlo způsobit jejich nedostatek na evropském trhu. Ministři podle Vojtěcha hovořili o tom, že by EK měla do budoucna zajistit přesun výroby některých důležitých léků na evropské území.

„Některé léky se vyrábějí exkluzivně pouze v Číně a to já považuji za otázku národní bezpečnosti,“ podotkl český ministr s tím, že by mohla EU označit léky za „strategickou komoditu“, jejíž výroba by se měla přesunout na území unie.

Podle eurokomisařky Stelly Kyrkiadesové Brusel zásoby léků v Evropě monitoruje a v současnosti nemá informace o nedostatcích způsobených situací v Číně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek