Hamáček: EU musí umět vracet nelegální migranty za své hranice

21.02.2020
Euroskop, čtk

Evropská unie musí umět vracet nelegální migranty za své vnější hranice. Po čtvrtečním jednání s eurokomisařkou pro vnitřní věci Ylvou Johanssonovou to uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Zopakoval také odmítavý český postoj k rozdělování migrantů mezi členské země EU na základě kvót.

Podle Hamáčka musí mít Unie kontrolu nad tím, kdo na její území přichází, zároveň musí být schopná nelegální migranty vracet. Podle něj je třeba využít k vracení migrantů i nástroje ekonomické spolupráce EU se třetími zeměmi. „Je pro mě naprosto nepřijatelné, aby například některé africké země, které usilují o dohodu s EU o volném obchodu, nám odmítaly zaručit účinnou pomoc v boji proti nelegální migraci,“ uvedl Hamáček v tiskovém prohlášení.

„Opět jsem zdůraznil, že Česko zcela odmítá návrat jakéhokoliv systému přerozdělování migrantů na základě kvót,“ uvedl ministr k dalšímu jednání s eurokomisařkou.

Česko s povinnými kvótami na rozdělování migrantů nesouhlasí dlouhodobě, zároveň ale odmítá kritiku, že se při řešení migrace chová nesolidárně. Poukazuje přitom na pomoc poskytovanou v zemích, odkud migranti přicházejí, a na podporu států na migračních trasách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek