Státy EU pomohou Řecku chránit hranice před ilegálními přechody

05.03.2020
Euroskop, ČTK

Evropská unie finančně či vysláním policistů podpoří Řecko v jeho snaze o ochranu vlastní hranice před novým přílivem uprchlíků. Ilegální přechody hranic nebudou unijní země tolerovat, shodli se včera ministři vnitra zemí EU na mimořádném jednání v Bruselu. Praha podle českého ministra Jana Hamáčka nepočítá s tím, že by vyhověla případné řecké žádosti o přijetí části běženců.

Do Řecka se od pátku snaží proniknout tisíce lidí po oznámení Ankary, že už nebude bránit uprchlíkům v cestě do EU. Turecko tak de facto přestalo plnit dohodu z roku 2016, kdy za příslib finanční pomoci s řešením situace milionů uprchlíků na svém území slíbilo přispět k zastavení migrační vlny do unijních zemí. Řecko nyní v reakci vyslalo na hranici policisty i vojáky a snaží se zastavit migranty i s použitím násilí.

„Podpoříme všechny jejich (řecké) snahy o vlastní ochranu, ilegální přechody (hranic) nebudou tolerovány,“ řekl novinářům již před začátkem ministerského jednání chorvatský ministr Davor Božinović. Podobně se vyjadřovali zástupci dalších vlád včetně ministrů visegrádských zemí (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko).

Ministři se na večerním jednání zavázali, že jejich země „posílí podporu pro oblasti pod tlakem“, což může zahrnovat vyslání členů pohraniční agentury Frontex či „další technickou asistenci“.

Česko podle Hamáčka pošle do Řecka humanitární pomoc a nabídlo také okamžitou finanční pomoc jeden milion eur (25,5 milionu korun). Může rovněž poskytnout až 50 policistů, pokud o jejich vyslání Atény požádají.

Hamáček novinářům řekl, že EU musí udržet svou vnější hranici uzavřenou, aby zabránila opakování migrační vlny z roku 2015, kdy se takzvanou balkánskou cestou dostalo na území unie přes 800.000 lidí.

„Vyslali jsme jasný signál. Vnější hranice EU je pro nelegální migranty uzavřená a Turecko musí dostát svým závazkům. My dohody dodržujeme a nenecháme se vydírat,“ řekl po jednání Hamáček. Případné přerozdělení uprchlíků z Řecka je podle něj pro Česko nepřijatelné.

Unijní ministři rovněž ve společném usnesení kritizovali Turecko za to, že využívá „migrační tlak k politickým účelům“. Vyzvali také Ankaru, aby se vrátila k dodržování zmíněné dohody.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell včera v Turecku po jednání s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem slíbil Ankaře dalších 170 milionů eur na pomoc s uprchlíky a vyzval ji, aby nepodněcovala vlnu migrantů mířící k hranici. Erdogan otevření hranic zdůvodňuje tím, že i ostatní země, včetně EU, musí nést část starostí o uprchlíky, kterých Turecko jen ze Sýrie kvůli tamní válce přijalo na 3,7 milionu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek