Špičky EU chtějí zachránit migrační dohodu s Tureckem z r. 2016

10.03.2020
Euroskop, čtk

Migrační dohoda Evropské unie s Tureckem uzavřená v roce 2016 je stále platná. Po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem to včera na tiskové konferenci uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Předseda Evropské rady Charles Michel avizoval, že neshody ohledně naplňování paktu se nyní budou snažit urovnávat šéf unijní diplomacie Josep Borrell a turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

Představitelé EU a Ankary se včera večer sešli v Bruselu kvůli nárůstu napětí na řecko-turecké hranici. K ní od konce února zamířily desetitisíce migrantů poté, co Erdogan oznámil, že budou mít volnou cestu do unie. Přestal tak plnit dohodu s unií z roku 2016, na jejímž základě dosud bránil masovému pohybu migrantů výměnou za finanční pomoc.

Podle agentury DPA trvalo včerejší jednání necelé dvě hodiny, turecký prezident z něj odešel bez prohlášení k médiím a Michel s von der Leyenovou při následném společném vystoupení neoznámili konkrétní výsledky. Oba rozhovory hodnotili pozitivně, Michel hovořil o prvním kroku ke zlepšení vztahů s Ankarou.

Předsedkyně EK se nechala slyšet, že dohoda z roku 2016 „zůstává platná“, dvě strany se však musí shodnout ohledně uskutečňování jejího obsahu v praxi. Na tom prý budou společně s dalšími experty v nejbližších dnech pracovat Borrell a Çavuşoglu.

Prezident Erdogan považuje finanční podporu dohodnutou v roce 2016 za nedostatečnou. Argumentuje tím, že jeho země přijala už přes tři miliony běženců prchajících před boji v Sýrii. Unie migračním paktem přislíbila pomoc ve výši šesti miliard eur (přes 150 miliard Kč) a její představitelé v posledních dnech hovoří o tureckém vydírání.

Tento výraz použil minulý týden i řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který včera vyzval Erdogana, aby uklidnil napětí na řecko-turecké hranici. Pokud chce turecký prezident revidovat migrační dohodu, musí prý odvézt ty „zoufalé lidi“ od hraniční řeky Evros a přestat se šířením falešných zpráv a propagandy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek