EU i členské státy pozastavily přebírání běženců

20.03.2020
Euroskop, čtk

Všechny programy států Evropské unie na příjem běženců jsou kvůli pandemii koronaviru pozastaveny. Přerušeno je rovněž přerozdělování migrantů organizované unií, oznámila to podle agentury DPA Evropská komise. Podobně své projekty zastavily Mezinárodní organizací pro migraci (IOM) a OSN.

Německo ještě před oznámením Evropské komise informovalo, že kvůli koronaviru až do odvolání nepřijímá žádné běžence prchající z vlasti z humanitárních důvodů.

Unijní státy si dobrovolně přebírají běžence z uprchlických táborů v pohraničních státech EU, ale také z přímo z postižených regionů, odkud migranti do Evropy proudí. Takovéto opatření má předejít pokusům o nebezpečné cesty do Evropy, na které se migranti na vlastní pěst vydávají.

OSN: Uprchlíci nadále potřebují pomoc

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi vyzval světové společenství, aby na úkor boje proti koronaviru neodsouvalo stranou pomoc uprchlíkům. „Války a pronásledování neskončily,“ řekl. Grandi uznal, že státy během nynější krize musí regulovat přechod svých hranic. Dodal ale, že taková opatření nesmí vést k uzavírání cest k získání azylu či ohrožení migrantů. Jako řešení navrhl zdravotní kontrol běženců či karanténu.

V chodu jsou nadále přípravy k převzetí nezletilých běženců, kteří do Evropy přišli bez dospělého doprovodu a kteří jsou nyní v uprchlických táborech na řeckých ostrovech. Je ale pravděpodobné, že koronavirová krize ovlivní časový harmonogram.

Evropská unie mezitím výrazně snížila údaje o počtu nezletilých bez doprovodu na ostrovech v Řecku. „Nyní je na řeckých ostrovech 42.000 lidí, z nichž tvoří asi 1500 nezletilí bez doprovodu,“ uvedla komise v prohlášení. Doposud bilance komise uváděla 5500 nedospělých migrantů bez doprovodu. Podle unijních úřadů byl starší údaj chybný, protože zahrnoval nejen nezletilé běžence na řeckých ostrovech, ale i na řecké pevnině.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek