Soud EU: Maďarsko žadatele o azyl u hranic zadržuje

15.05.2020
Euroskop, čtk

Pokud Maďarsko umisťuje žadatele o azyl v tranzitních zónách u hranic bez zákonného důvodu, porušuje právo Evropské unie. K takovému závěru ve čtvrtek dospěl Soudní dvůr EU, podle něhož se podmínky v zónách rovnají zadržení, ačkoli tam podle Budapešti pobývají běženci dobrovolně. Zákonnost zadržování má podle soudu prověřit maďarská justice, která případně nařídí propuštění migrantů. Maďarská ministryně spravedlnosti verdikt unijního soudu odmítla, protože podle ní migranti v zónách drženi nejsou, neboť se mohou vrátit do Srbska.

Nejvyšší soudní instance EU maďarské praktiky zkoumala na žádost maďarského soudu. Na ten se loni obrátila čtveřice běženců z Afghánistánu a Íránu, kteří požádali o azyl v Maďarsku po příchodu ze Srbska. Maďarské zákony však neumožňují udělit ochranný status člověku, který přijde z bezpečné tranzitní země, za niž Budapešť Srbsko považuje. Čtveřice se u soudu domáhala mimo jiné toho, aby označil umístění do tranzitní zóny za nezákonné zadržení. Uprchlíci také chtěli, aby nařídil maďarské vládě obnovit azylové řízení, neboť je Srbsko odmítlo přijmout zpět. Maďarské úřady nařídily po srbském rozhodnutí navrácení do zemí jejich původu.

Soud v Lucemburku ve čtvrtek konstatoval, že Maďarsko žadatele o azyl de facto „zbavuje svobody“, neboť tranzitní zónu „nemohou o své vůli opustit ani jedním směrem“.

„Stanovisko (maďarské) vlády zůstává nezměněné: maďarské zákony a praxe jsou v souladu s právními normami EU a s mezinárodním právem, protože migranti mohou tranzitní zónu kdykoli opustit směrem do Srbska,“ řekla ve čtvrtek večer ministryně spravedlnosti Judit Vargová k verdiktu Soudního dvora EU.

Žadatelé o azyl mohou být zadržováni nejvýše 4 týdny

Unijní justice připomněla, že podle unijních směrnic o přijímání a vracení žadatelů o azyl nesmí členské státy nikoho zadržovat bez zákonného důvodu či předchozího úředního rozhodnutí o jeho zadržení.

Nejdelší možná lhůta pro zadržování lidí žádajících o mezinárodní ochranu je přitom podle unijní směrnice čtyři týdny, po jejichž uplynutí musí být propuštěni, připomněl v čtvrtečním verdiktu unijní soud.

O tom, zda v případě žadatelů tyto podmínky maďarské úřady splnily, má podle unijního soudu rozhodnout maďarská justice. Pokud dospěje k názoru, že je zadržování protiprávní, musí nařídit okamžité propuštění či jiný způsob nakládání s migranty, který by nebyl zadržováním.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek