Unie doporučuje preventivní očkování proti chřipce

13.10.2005
V Turecku byl podle EK zjištěn virus ptačí chřipky H5N1, který může být nebezpečný také pro člověka. Jako prevenci Komise doporučuje občanům očkování proti chřipce.

V Turecku byl zjištěn virus ptačí chřipky H5N1, který může být nebezpečný také pro člověka. Oznámila to dnes Evropská komise. Podle komisaře Markose Kyprianua jde o virus velmi podobný původci, který se před několika měsíci objevil v Asii a na Sibiři.

Evropská unie proto doporučila preventivní očkování občanů běžnými protichřipkovými vakcínami jako opatření, které by pomohlo vyvarovat se hrozby případné pandemie.

Mluvčí tureckého ministerstva zemědělství uvedl, že výsledky testů potvrdily výskyt viru na jedné farmě na severozápadu země, a prohlásil, že se připravují velmi přísná opatření.
Virus H5N1 usmrtil od konce roku 2003 v Asii šedesát osob. Tito lidé byli nakaženi od drůbeže, nikoli od jiných lidí. Vědci se však obávají, že virus může zmutovat a poté se přenášet z člověka na člověka. V takovém případě nevylučují vznik pandemie.

Bulharsko podrobilo analýze již tři desítky ptáků, kteří byli nalezeni mrtvi, ale virus ptačí chřipky se ani v jednom případě nepotvrdil. V souvislosti s tím, že se v sousedním Turecku a Rumunsku toto onemocnění již objevilo, posiluje kontroly na hranicích a drůbežích farmách, aby předešlo přenosu nákazy.

Ptačí chřipka byla potvrzena i v Rumunsku
Evropská unie zakázala dovoz živé drůbeže i veškerých drůbežích produktů z Rumunska. Testy provedené na vzorcích drůbeže pocházející z Rumunska totiž prokázaly, že v deltě Dunaje se opravdu vyskytla ptačí chřipka. Rozhodnutí Evropské komise tak navazuje na pondělní stejné rozhodnutí týkající se Turecka.

Testy v uhynulých kachnách v Rumunsku identifikovaly virus H5. Není však stejně jako v Turecku jasné, zda má formu H5N1, tedy viru ptačí chřipky, který v uplynulých dvou letech v Asii zabil přes 60lidí. Potvrdil se tak první případ výskytu ptačí chřipky v Evropě.


Proti riziku výskytu ptačí chřipky už začala bojovat i česká Státní veterinární správa. Ta zintenzívnila vyšetřování chované drůbeže i volně žijících ptáků. Od počátku roku do konce srpna veterináři provedli 363 vyšetření v chovech, a to s negativním výsledkem.

Uskuteční se také další monitoring, v jehož rámci se počítá od září do března příštího roku s vyšetřením 2250 ptáků z 91 hospodářství. To je prakticky polovina registrovaných chovů. Veterináři také provádějí kontroly a laboratorní vyšetření ptáků, kteří byli dovezeni ze třetích zemí.

Evropská unie nyní plánuje uspořádat speciální schůzku, kde by měl být navrhnuto řešení současné situace.

Ptačí chřipka se poprvé objevila koncem roku 2003 u drůbeže v Thajsku. Země byla v té době čtvrtým největším vývozcem drůbeže na světě, kvůli výskytu nákazy ale musela vybít prakticky veškerá hejna.

Sdílet tento příspěvek