Německo přijme 243 nemocných nezletilých migrantů z Řecka

11.06.2020
Euroskop, ČTK

Německo přijme 243 nemocných nezletilých migrantů z Řecka. Oznámil to včera v Berlíně německý ministr vnitra Horst Seehofer. Kromě toho podle něj přicestuje několik lidí, kteří v dubnu při prvním takovém letu s 47 dětmi a mladistvými na palubě přijet nemohli. Zhruba tucet dalších evropských států převezme jiné skupiny osob, řekl ministr.

Německá vláda chce z Řecka přijmout 350 až 500 nezletilých migrantů. Jde o děti z uprchlických táborů na řeckých ostrovech a buď potřebují naléhavou péči kvůli závažnému onemocnění, nebo jsou bez dospělého doprovodu a mladší 14 let. Většinou jde o dívky.

Nezletilci bez doprovodu mladší 14 let ale v Řecku téměř nejsou, konstatoval Seehofer. Německo tak hodlá nyní přednostně přijímat nemocné děti.

S přicestováním dětí souhlasily všechny koaliční strany, konzervativní unie CDU/CSU i sociální demokraté (SPD). „Je to akt solidarity s Řeckem a lidskosti vůči uprchlíkům, že konečně konáme společně s ostatními evropskými zeměmi,“ řekl mluvčí SPD pro migrační otázky Lars Castellucci.

„Po prvním přijetí v dubnu se příliš dlouho nic nedělo. Ještě pořád setrvává 37.000 uprchlíků v mizerných hygienických podmínkách na východoegejských ostrovech,“ dodal Castellucci.

O možném přijetí osiřelých migrantů se v nedávné době hovořilo také v Česku. Ministr vnitra Jan Hamáček však na konci května konstatoval, že v řeckých táborech nejsou dětští uprchlíci, kteří by byli vhodní pro převoz do Česka a že ministerstvo vnitra pokládá záležitost za uzavřenou.

S návrhem přijmout 50 syrských sirotků z řeckých táborů přišla před časem europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Řecko loni začátkem září žádalo ministry vnitra EU, aby jejich země dětské uprchlíky bez doprovodu přijaly.

V současné době se tématikou v ČR aktivně zabývá Organizace pro pomoc uprchlíků ve spolupráci s Amnesty International.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek