Europol varuje před radikalizací kvůli koronavirovým restrikcím

24.06.2020
Euroskop, čtk

Evropská policejní služba Europol varovala před radikalizací jednotlivců v důsledku přísných opatření proti šíření koronavirové nákazy. Nebezpečí teroristických útoků roste, upozornil unijní úřad v nejnovější zprávě o terorismu. Loni země EU evidovaly 119 teroristických útoků.

V předmluvě ke zprávě, kterou včera vydal policejní úřad se sídlem v Haagu, píše šéfka Europolu Catherine De Bolleová, že možné hospodářské a sociální následky pandemie by mohly radikalizaci podněcovat. „Aktivisté na levém i pravém okraji i kruhy džihádistického terorismu zkouší pandemii využít k další propagaci svých cílů,“ napsala De Bolleová.

Počtu útoků separatistů a nacionalistických skupin podle zprávy ubývá. Zato ale na Evropu působí účinky celosvětové vlny násilí motivovaného pravicovým extremismem, upozorňuje Europol. Tato policejní organizace se v rámci Evropské unie zabývá prevencí a potíráním organizované trestné činnosti.

Mnoho krajně pravicových skupin v Evropě podle úřadu není násilných. „Přispívají ale k atmosféře strachu a nevraživosti vůči menšinám,“ konstatuje Europol. To by podle něj mohlo u jednotlivců snížit práh ochoty sáhnout k násilí. Také u levicových extremistů připravenost k násilí roste.

Dohromady Europol loni zaznamenal 119 teroristických útoků, což je o deset méně než v předchozím roce. Europol mezi ně počítá i nezdařené nebo zmařené útoky.

Nejčastější byly loni útoky nacionalistických a separatistických skupin, jichž se odehrálo 57. Levicoví extremisté spáchali v EU 26 útoků, pravicoví šest – oproti jednomu v roce 2018. Jedenadvacet útoků bylo připisováno radikálním islamistům. V roce 2018 jich spáchali 24.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek