Ministři EU: Na obranu proti ptačí chřipce činíme maximum

18.10.2005
Dosud přijatá či rozpracovaná opatření proti ptačí chřipce budou shrnuta do akčního plánu, jehož plnění budou ministři kontrolovat.

Ministři zahraničních věcí 25 členských zemí EU dnes ujistili obyvatelstvo, že se starají o prevenci před případnou chřipkovou pandemií a koordinují své kroky tváří v tvář šířící se ptačí chřipce. Na závěr své schůzky v Lucemburku se dohodli, že všechna dosud přijatá či rozpracovaná opatření budou shrnuta do akčního plánu, jehož plnění budou kontrolovat.

Potvrdili, že ptačí chřipka i možná pandemie jsou globálními hrozbami, jež vyžadují koordinovanou odpověď, a zavázali se ji zajistit. Na druhé straně se přesvědčovali, že se zatím nic neděje a že ohniska nákazy ptačí chřipkou v Evropě nemají momentálně žádný možný dopad na lidské zdraví.

„Fakt, že máme případy ptačí chřipky v EU, neznamená, že nám hrozí pandemie ptačí chřipky nebo jakákoli pandemie. V každém případě se na ni však připravujeme,“ řekl komisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Markos Kyprianu. „Fakt, že je ptačí chřipka v Evropě, nikterak nezvyšuje pravděpodobnost chřipkové pandemie.“

Evropský komisař Markos Kyprianu zdůraznil, že je třeba přísně rozlišovat veterinární problém ptačí chřipky a hrozbu pro lidské zdraví. Vyzval členské státy, aby aktualizovaly plány národní připravenosti na pandemii; podrobně se o nich bude jednat koncem týdne na neformální schůzce ministrů zdravotnictví EU u Londýna.

Příští týden se podle Kypriana uskuteční celoevropské cvičení, které prověří účinnost těchto národních plánů a také jejich vzájemná sladěnost. Další příležitostí ke koordinaci, tentokrát na světové úrovni, bude konference OSN svolaná do Ženevy na 7.-9. listopadu.

Jednou z hlavních starostí evropských vlád je vytvořit dostatečné zásoby antivirotik pro obyvatelstvo pro případ chřipkové pandemie. Kyprianu odmítl sdělit, které členské státy zatím neplní pokyn Světové zdravotnické organizace (WHO), aby zajistily pokrytí 25 procent obyvatel antivirotiky. Poukázal na to, že tyto léky neslouží k prevenci a není důvod je skupovat dopředu.

Sdílet tento příspěvek