Boj s virem už teď stojí státy stamilióny eur

19.10.2005
Boj s nákazou pračí chřipky už nyní stojí hodně peněz. O tom svědčí příklad Asie, kde nemoc propukla v masovém měřítku. Pandemie přijde kontinent kvůli nákaze jen letos dvanáct miliard dolarů.

Přípravy na pandemii ptačí chřipky probíhají na celém světě, ministři zahraničí EU včera v Lucemburku ale poukázali na to, že ohniska nákazy nemají momentálně na lidské zdraví žádný dopad.
Přesto: boj s nákazou už nyní stojí hodně peněz. O tom svědčí příklad Asie, kde nemoc propukla v masovém měřítku. Pandemie přijde kontinent kvůli nákaze jen letos dvanáct miliard dolarů.

Aby se vyrovnal s nákazou například Vietnam s osmdesáti milióny obyvatel (zatím tam na ptačí chřipku zahynulo nejvíce lidí, kolem čtyř desítek), bude podle odhadu OSN jen letos potřebovat 440 miliónů dolarů.
Nákladná jsou i preventivní opatření. Americký Senát schválil na obranu proti chřipce téměř čtyři miliardy dolarů, Tchaj-wan třicet miliard. Z toho jen na léky a vakcíny vydává čtyři miliardy, šest miliard pak na pobídky pro výrobu vakcín.
Rusko se svými 145 milióny obyvatel vydalo na zvýšení imunity proti chřipce a očkování vakcínou Grippol 1,8 miliardy rublů (130 miliónů eur). V příštím roce by to měly být čtyři miliardy rublů.

Prevencí před ptačí chřipkou se včera zabývala i česká Ústřední nákazová komise.
„V této chvíli zemi nic nehrozí, ani epidemie ptačí chřipky,“ tvrdí náměstek českého ministra zdravotnictví Jiří Koskuba. Prevence přesto vyjde Česko, zdravotní pojišťovny i zájemce o očkování na stovky miliónů korun. Pojišťovny odhadují, že za vakcíny pro osoby starší 65 let a další rizikové skupiny zaplatí na 300 miliónů korun.

Britové pečlivější Němců

Šedesátimiliónová Velká Británie chce naopak nakoupit do konce roku čtrnáct a půl miliónu dávek a dostát tak doporučením WHO.
Nejpilnější v prevenci ptačí chřipky bylo asi Nizozemsko – už předloni, kdy choroba vypukla v Asii, vybilo čtvrtinu drůbeže.

Na eBay už lék není

Enormní zájem o tamiflu se projevil i na internetové aukční síni eBay. Cena tam přesáhla 100 liber (zhruba 4350 korun). eBay nakonec obchody zastavila s odvoláním na to, že prodej léků na předpis neumožňuje její obchodní politika. (rkl, luc, aju)

Sdílet tento příspěvek