V Itálii není místo pro nelegální migranty, řekl šéf diplomacie

18.08.2020
Euroskop, čtk

V Itálii už není místo pro nelegální migranty, a země je proto bude deportovat. Na návštěvě Tuniska to včera řekl italský ministr zahraničí Luigi Di Maio, informovala agentura AFP. Tunisku ministr zároveň nabídl veškerou pomoc v boji proti nelegální migraci.

Di Maio navštívil Tunisko společně s italskou ministryní vnitra Lucianou Lamorgeseovou. Jejich jednání s prezidentem Kaísen Saídem a designovaným premiérem Hišámem Mašíším se zúčastnili i eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová a eurokomisař pro sousedskou politiku a rozšíření Olivér Várhelyi.

Itálie chce podle Di Maia proti nelegální migraci bojovat mimo jiné tím, že bude investovat do vzniku pracovních míst v Tunisku. Eurokomisař Várhelyi na twitteru oznámil, že Evropská unie severoafrické zemi pošle dalších deset milionů eur (261 milionů Kč) na ochranu hranic.

Podle Lamorgeseové většina migrantů, kteří se v posledním roce do Itálie dostali nelegálně, připlula právě z Tuniska. Mezi 1. srpnem loňského roku a letošním 31. červencem na italské břehy dorazilo 21.618 migrantů. Ve srovnání s předchozím rokem je to podle ministryně vnitra o 150 procent více.

V Tunisku v současnosti panuje špatná hospodářská situace. Podle AFP se tu nezaměstnanost nyní pohybuje kolem 18 procent. Už na počátku srpna ministr zahraničí Di Maio uvedl, že Itálie bude deportovat všechny Tunisany, kteří se do země dostanou nelegálně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek