ECPK: Nakažení ptačí chřipkou většině Evropanů nehrozí

20.10.2005
Podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu se riziko infekce u většiny lidí v Evropě blíží nule. Musí ovšem respektovat daná pravidla.

Podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí většině Evropanů nehrozí riziko nakažení většině Evropanů téměř nehrozí. Novinářům to sdělila ředitelka střediska Zsuzsanna Jakabová.

„Riziko infekce se u většiny lidí v Evropě blíží nule,“ řekla Jakabová na tiskové konferenci ve Stockholmu. Agentura dala lidem dvojí poučení, jak hrozbu nákazy minimalizovat – nedotýkat se mrtvých ptáků a maso i vejce jíst řádně tepelně zpracované. „Pokud se budou držet těchto směrnic, riziko prakticky neexistuje,“ podotkla Jakabová. Není podle ní žádný důvod k panice.

Centrum už v minulosti varovalo obyvatele před cestování do zemí, v nichž byla ptačí chřipka identifikována. Když do těchto končin lidé vycestují, měli se vyhýbat trhům s drůbeží a řídit se pokyny vlád jejich zemí.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes navíc varovala, že s potvrzeným výskytem viru v Rumunsku a Turecku značně vzrostlo riziko zavlečení infekce na Blízký východ a do Afriky. Podle představitele FAO Josepha Domenecha je více než pravděpodobné, že se tento scénář stane skutečností.

Všechny členské státy EU se dnes zapojily do cvičení, jehož smyslem je prověřit spojovací kanály pro případ, že by došlo k naléhavé situaci v oblasti zdravotnictví, tedy například k vypuknutí masové chřipkové epidemie. Potvrdila to dnes Evropská komise.
„Jde o to prověřit propojení našich systémů včasného varování,“ řekl mluvčí Jonathan Tod. Upřesnil, že to je jen předehra k velkému cvičení, při kterém již bude simulována krizová situace. Toto velké cvičení uspořádá do konce roku britská Agentura pro ochranu zdraví. „Termín nebudeme z pochopitelných důvodů sdělovat,“ řekl Tod.

Cvičení potrvá podle něj dva dny a zapojí se do něj národní zdravotní orgány, Evropská komise, specializované agentury EU, Evropská léčebná agentura (EMA) a Světová zdravotnická organizace (WHO), stejně jako firmy vyrábějící antivirové léky a protichřipkové vakcíny. Účastníci budou reagovat na fiktivní scénář začátku pandemie.

Komise upřesnila, že cvičení nezahrne žádnou skutečnou mobilizaci zdravotnických služeb, bude tedy „štábní“, ale přesto „co nejrealističtější“. Hlavním cílem bude prověřit připravenost všech aktérů a proveditelnost národních plánů. EK z něj načerpá inspiraci pro revizi své zprávy o tom, jak je EU na pandemii nachystána.

Sdílet tento příspěvek