Komise má nové plány na potírání zločinu

19.10.2005
Komisař proto vyzval členské státy, aby implementovaly do své legislativy nařízení EU, například na vytvoření databáze kriminálníků, které identifikují jejich oběti.

V boji proti obchodování s lidmi by podle evropského komisaře Franca Frattiniho pomohla větší spolupráce mezi členskými zeměmi. Komisař dnes představil nové plány EK na potírání zločinu, které nyní budou diskutovány na dvoudenní konferenci v Bruselu.

Podle odhadů je každoročně jedna setina obyvatelstva zneužívána k levné práci nebo je nucena k prostituci. Komisař klade důraz především na potírání obchodu s dětmi. Právě tato kriminalita by měla být hlavní bodem nejnovějších plánů EK.
Frattini uvedl, že každý rok se obětí „obchodů s masem“ stane více než milion lidí, z toho tvoří zhruba tři čtvrtiny ženy nebo dívky, a z nich jsou více než dvě třetiny uvrhnuty do sexuálního otroctví.

Komisař proto vyzval členské státy, aby implementovaly do své legislativy nařízení EU, například na vytvoření databáze kriminálníků, které identifikují jejich oběti. Spolupráce členských zemí je podle něj nutná, protože žádná země nemá samostatně proti boj s lidským masem šanci.

Podle zpravodajů by Evropské unii mohly ke spolupráci napomoci i agentury, jako Frontex, která monitoruje externí hranice EU nebo Europol. K boji proti kriminalitě by měly přispět také nové biometrické pomůcky – jako například scany duhovky v pasech, vízech nebo identifikačních kartách.

Sdílet tento příspěvek