Společným letem evropských zemí se do Iráku vrátilo 50 migrantů

04.09.2020
Euroskop, ČTK

Prvním letem organizovaným společně evropskými zeměmi se do Iráku vrátilo 50 migrantů. S odvoláním na Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) o tom včera informovala agentura DPA. Speciál byl vypraven, protože civilní letectví je v krizi v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. Z Řecka včera naopak odletělo do Německa více než sto nezletilých uprchlíků a členů jejich rodin.

K dobrovolnému návratu do Iráku se rozhodli migranti, kteří se nacházeli v Německu, Francii, Belgii a Nizozemsku. Vlády těchto zemí ve spolupráci s Mezinárodní organizací pro migraci (IOM) vypravily společný speciální let. Většina pravidelných leteckých linek, kterými se migranti obvykle vracejí do zemí původu, je totiž kvůli pandemii covidu-19 mimo provoz, připomíná BAMF.

Let se uskutečnil ve středu, platila při něm přísná opatření proti šíření koronaviru. Podle DPA hodlají podobnými lety posílat migranty zpět také další evropské země.

Opačným směrem, tedy do Německa, včera z Atén zamířilo 118 nemocných nezletilých uprchlíků a členů jejich rodin, kteří pobývali v přeplněných uprchlických táborech na řeckých ostrovech. Po přistání v Hannoveru a nezbytných procedurách budou rozděleni po celém Německu. Země takto přijala z Řecka již 412 dětí a jejich rodinných příslušníků. Celkově má být rozděleno do několika zemí Evropské unie a Švýcarska kolem 1600 nezletilých migrantů. Většina unijních států včetně Česka se nicméně přebírání uprchlíků z Řecka neúčastní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek