Europol: Pandemie neomezila množství drog pašovaných do Evropy

07.09.2020
Euroskop, čtk

Pandemie covidu-19 neomezila množství drog, které se pašují do Evropy, kvůli omezení letecké dopravy se ale pašeráci nyní soustředí hlavně na přepravu drog na lodích. V rozhovoru s agenturou DPA to dnes řekl zástupce policejní organizace Europol Sascha Strupp. Obchodování s kokainem z Jižní Ameriky je podle něj letos dokonce na rekordní úrovni.

Množství drog, které se do Evropy pašují, se podle Struppa jen těžko odhaduje. Na základě odhalených kontrabandů se ale zdá, že pandemie obchodování s omamnými látkami nijak výrazně neomezila a černý trh dál roste. Rozdíl kriminalisté pozorují jen ve způsobu přepravy. Zatímco se drogy dříve převážely i letadly, nyní se kvůli omezení letecké přepravy soustředí pašování na lodě. V době pandemie se podle Struppa drogy často schovávají do kontejnerů s medicínskými produkty.

Například v nizozemském přístavu Rotterdam, který je považován za hlavní vstupní bránu drog do Evropy, celníci v první polovině letošního roku zabavili více než 25.000 kilogramů kokainu. To je dvakrát více než ve stejném období loňského roku. Za celý loňský rok odhalili celníci v Rotterdamu 34.000 kilogramů kokainu.

Agentura DPA upozornila na nedávný nález dosud největší kokainové laboratoře v Nizozemsku, která byla ukryta v bývalé jízdárně ve venkovské obci Nijeveen. Denně dokázala zpracovat 200 kilogramů drogy, která se do Evropy pašuje často napuštěná v textiliích, z nichž se následně vymývá.

Velké přírůstky pašovaných drog hlásí letos také belgický přístav Antverpy, pro kokain je důležitou vstupní branou do Evropy i Španělsko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek