Macron: Turecko už není ve Středomoří spolehlivým partnerem

11.09.2020
Euroskop, čtk

Turecko už není ve východním Středomoří partnerem, s nímž by se dal vést plodný dialog, přesto se ale jihoevropské země budou dál pokoušet takový dialog navázat. Během včerejšího summitu zemí jižní části Evropské unie na Korsice to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Ve svém závěrečném prohlášení státy Ankaru varovaly, že EU bude uvažovat o sankcích, pokud Turci budou dál narušovat suverenitu Řecka a Kypru průzkumem ropných ložisek ve Středomoří.

„My Evropané musíme vystupovat jasně a tvrdě vůči vládě prezidenta (Recepa Tyyipa) Erdogana, která se nyní chová nepřijatelně,“ uvedl Macron. Podle něj už Ankara není v oblasti východního Středomoří pro EU partnerem. „Evropa musí mít jednotnější a jasnější hlas,“ dodal s tím, že je Francie připravena znovu zahájit s Tureckem „plodný dialog“.

Po skončení jednání Macron řekl, že země chtějí s Tureckem dál odpovědně jednat „v dobré víře“, ale že zároveň nejsou „naivní“.

Zástupci zemí středomořského křídla EU, mezi které kromě Francie patří i Portugalsko, Španělsko, Itálie, Malta, Řecko a Kypr, se sešli v korsickém Ajacciu v době, kdy ve východní části Středozemního moře panuje napětí mezi Řeckem a Tureckem. Vyvolal ho spor o průzkum těžby ropy a zemního plynu, který Ankara zahájila v oblasti mezi Krétou a Kyprem. Řecko považuje postup Turecka za narušení své suverenity. Turecké průzkumné vrty ve východním Středomoří se nelíbí ani Kypru.

Právě suverenitu členských zemí EU a dodržování mezinárodního práva označil včera Macron za nepřekročitelnou hranici. „Francouzská pozice byla v uplynulých měsících důsledná, situaci jsme neeskalovali,“ zdůraznil Macron. Francie na konci srpna vyslala do oblasti východní Středomoří tři stíhačky Rafale a jednu fregatu s vrtulníkem, které se účastnily společného vojenského cvičení s Řeckem, Itálií a Kyprem.

„Kypr a Řecko plně podporujeme a jsme s nimi vzhledem k opakovaným narušením jejich suverenity… konfrontačními akcemi Turecka solidární,“ uvedly země ve svém prohlášení. „Trváme na tom, že pokud ohledně dialogu s Tureckem nedojde k pokroku a Turecko neukončí své jednostranné aktivity, je EU připravena dát dohromady seznam dalších restriktivních opatření,“ dodaly státy s tím, že o věci by se mělo jednat na summitu EU koncem září.

Macron a řecký premiér Kyriakos Mitsotakis mluvili také o situaci v řeckém uprchlickém táboře Moria na Lesbu, který ve středu zničil rozsáhlý požár. Mitsotakis pak řekl, že Evropa by měla být tváří tvář migrační krizi s Řeckem solidární a přejít od slov k činům.

Jeho výzvu už některé země vyslyšely. Německo a Francie oznámily, že se ujmou 400 nezletilých migrantů bez doprovodu, které řecké úřady letecky evakuovaly z ostrova Lesbos do severního Řecka. Také Nizozemsko se včera nabídlo, že po požáru přijme stovku migrantů, z toho polovinu nezletilců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek