Česká pomoc se zničeným táborem Moravia na ostrově Lesbos

17.09.2020
Euroskop, čtk

Česko dá Řecku téměř 2,6 milionu korun na pomoc se zničeným uprchlickým táborem Moria na ostrově Lesbos. Rozhodl o tom ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ministerstvo o tom dnes informovalo na svém webu. Česko se ale z tábora nechystá přijmout žádné migranty.

„O naší pomoci jsem mluvil při rozhovoru se svým řeckým protějškem Nikosem Dendiasem, který v pátek 18. září přijíždí na pracovní návštěvu České republiky. Očekávám proto, že další detaily probereme osobně,“ uvedl Petříček. Využití částky nyní české zastupitelství v Aténách projednává se svými řeckými partnery.

ČR letos už dodala Řecku kvůli koronaviru materiální pomoc za 4,4 milionu korun pro uprchlíky a migranty v táborech, peníze šly z programu MEDEVAC. Dalších 2,7 milionu korun šlo z programu ministerstva vnitra Pomoc na místě. ČR rovněž přispívá k ostraze vnějších hranic EU 27 miliony korun na zajištění nezbytného vybavení na suchozemské i mořské hranici.

Tábor Moria minulý týden zcela zničila série úmyslně založených požárů, když jeho obyvatelé protestovali proti nařízené karanténě kvůli koronaviru. Od té doby více než 12.000 migrantů trávilo dny a noci pod širým nebem. Jen asi 1000 z nich, převážně rodiny s dětmi, našlo útočiště ve stanovém táboře v areálu armádní střelnice Kara Tepe, kde je zatím k dispozici asi 5000 míst.

Německá vláda v úterý potvrdila, že z pěti řeckých ostrovů přijme 1553 migrantů. Má jít o uprchlické rodiny, uvedl německý vicekancléř a ministr financí Olaf Scholz. Už minulý týden Německo slíbilo, že se postará asi o 100 až 150 nezletilých migrantů z Morie. O 400 nezletilých migrantů se hodlá podělit nejméně deset evropských zemí.

Na ostrově Samos v úterý vznikl požár poblíž uprchlického tábora pro bezmála 5000 lidí. Někteří řečtí politici v této souvislosti varovali před opakováním taktiky z Morie, kdy se migranti po zapálení tábora domáhají přemístění na pevninu či rovnou do střední a západní Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek