Jourová představí první zprávu o vládě práva v zemích EU

30.09.2020
Euroskop, ČTK

Evropská komise dnes představí první zprávu o dodržování principů právního státu v zemích Evropské unie, která má být jedním z pilířů unijní kontroly stavu evropských demokracií. Místopředsedkyně komise Věra Jourová zveřejní zjištění komise den poté, co ji za kritiku směřování Maďarska vyzval k rezignaci maďarský premiér Viktor Orbán. Právě část věnovaná jeho zemi a Polsku, s nimiž vedou unijní orgány řízení pro porušování evropských hodnot, patrně vzbudí největší pozornost.

Komise zprávou zaměřenou na všech 27 unijních zemí reaguje na výtky vlád z Budapešti a Varšavy, podle jejichž politiků nehodnotí zacházení s demokracií všude stejně. Polsko například tvrdí, že podobný model vládní kontroly nad justicí, jaký za kritiky Bruselu zavádí, již funguje v dalších státech.

Zatímco v případě Polska unijní exekutiva označuje za nepřípustné zejména části justiční reformy, u Maďarska považuje za problematické mimo jiné omezování plurality médií či útoky na nevládní organizace, které pomáhají uprchlíkům. Jourová už dříve označila za nebezpečný i přístup maďarské vlády k justici či akademickým svobodám.

Šéfka komise Ursula von der Leyenová se v pondělí postavila za Jourovou ve chvíli, kdy ji Orbán vyzval k rezignaci. Za důvod označil podle něj hanlivá prohlášení na adresu Maďarska, která urážejí maďarský lid a odporují roli komise jako neutrální a objektivní instituce. Jeho kritiku vyvolala Jourová slovy, že Orbán vytváří nemocnou demokracii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek