Ptačí chřipka: eurokomise už bije na poplach, nákaza se šíří

21.10.2005
Evropská komise navrhla zakázat v celé unii pořádání ptačích výstav, drůbeží trhy a podobné akce bez povolení příslušných orgánů. Doporučila dále zakázat volný chov drůbeže v rizikových oblastech.

Evropská unie včera přijala nová preventivní opatření proti hrozbě ptačí chřipky.
Evropská komise navrhla zakázat v celé unii pořádání ptačích výstav, drůbeží trhy a podobné akce bez povolení příslušných orgánů. Doporučila dále zakázat volný chov drůbeže v rizikových oblastech a zvážit preventivní očkování ptáků v zoologických zahradách a cirkusech proti ptačí chřipce. Přijetí konkrétních kroků je v pravomoci členských zemí, které také mají určit rizikové oblasti na základě společně dohodnutých kritérií.

Zákaz venkovního chovu drůbeže včera vydalo Rakousko, které tak následovalo středeční rozhodnutí Německa. Evropská komise včera rovněž přijala oficiální rozhodnutí rozšířit zákaz dovozu okrasného ptactva a nezpracovaného peří z asijské i na evropskou část Ruské federace s výjimkou Kaliningradu a dalších oblastí u finských hranic, jako jsou Petrohrad, Karélie, Murmansk a Leningradská oblast.

Předběžné testy v britských laboratořích na vzorku drůbeže z řeckého ostrova Chios zatím nepotvrdily výskyt nebezpečného viru ptačí chřipky typu H5. Podezření ale podle Evropské komise ještě není vyvráceno.
Virus H5N1, který zabil desítky lidí v Asii, se tento týden objevil i v evropské části Ruska, u Tuly nedaleko Moskvy. V obci Jandovka, kde bylo ohnisko nákazy identifikováno, vybíjejí veterináři všechnu drůbež.

V Thajsku včera na ptačí chřipku jeden z chovatelů drůbeže zemřel. Oznámil to thajský premiér Tchaksin Šinavatra. V zemi si tak ptačí infekce vyžádala už třináctou lidskou oběť od roku 2003, kdy nákaza v jihovýchodní Asii propukla.
„Oběť se nakazila kontaktem s nemocnými kuřaty,“ uvedl Šinavatra.
Vůbec první výskyt ptačí chřipky potvrdily včera úřady na Tchaj-wanu. Přítomnost smrtícího viru H5N1 byla zjištěna u kuřat, která do ostrovní země přivezla nákladní loď plující pod panamskou vlajkou. Podle tchajwanských úřadů je nejspíš naložila v Číně.

Podle včerejšího vydání listu Washington Post jsou za současnou epidemii zodpovědné indonéské úřady, které po dobu dvou let zatajovaly výskyt ptačí chřipky v zemi.
Deník citoval indonéského mikrobiologa, podle něhož se úřady dlouho přely o to, zda příčinou úhynu kuřat v zemi je skutečně smrtelný virus H5N1, a pak se rozhodly celou záležitost v tichosti přejít. „Kdyby vláda reagovala dříve, aby infekci potlačila, nemuselo dojít k propuknutí epidemie. Promarnili spoustu času,“ řekl listu mikrobiolog Chairul Nidom.
Indonésie veřejně oznámila nákazu v lednu 2004.

Sdílet tento příspěvek