Šéf Frontexu odmítl, že by agentura nelegálně zaháněla uprchlíky

02.12.2020
Euroskop, čtk

Šéf evropské pohraniční agentury Frontex včera odmítl informace zveřejněné médii, podle nichž se jeho lidé podíleli na nelegálním zahánění člunů s uprchlíky poblíž řeckých břehů v Egejském moři. V debatě s europoslanci uvedl, že všechny aktivity během kontrol na mořích se dějí v souladu se zákony. Řada zákonodárců však dala najevo pochybnosti a někteří volali po podrobnějším vyšetřování akcí Frontexu.

Poslanci výboru pro občanské svobody a spravedlnost pozvali ke slyšení šéfa agentury Fabrice Leggeriho v reakci na říjnové zprávy skupiny médií, která zdokumentovala šest případů v moři mezi Tureckem a Řeckem, kdy se na odtlačování člunů zpět k Turecku podílely týmy Frontexu. Loď agentury podle médií manévrovala nebezpečně blízko plavidla plného uprchlíků, a vytvářela tak vlny, které loď nesly zpět.

„Nenašli jsme důkazy o tom, že by se na zatlačování přímo či nepřímo aktivně podíleli zaměstnanci Frontexu nebo lidé Frontexem vyslaní do akce,“ řekl poslancům Leggeri. Zmíněné operace podle něho probíhaly podle pravidel. Ta v případě podezření na nezákonnou činnost umožňují loď buď zadržet, nebo „přimět ke změně kurzu“, uvedl Leggeri. Část europoslanců však nepřesvědčil.

„Máme vážný důvod k obavám,“ prohlásil předseda výboru Juan López Aguilar z parlamentní frakce socialistů. Kriticky se vyjadřovala i řada jeho kolegů z dalších politických skupin, kteří se snažili zjistit, jak důvěryhodné byly kontroly vlastní práce provedené Frontexem.

„Věděli jste, co se děje, a podíleli se na tom,“ prohlásila například levicová poslankyně Malin Björková, podle níž by měla mít EU nad prací agentury lepší dohled. Další evropští zákonodárci agenturu kritizovali za to, že podle nich selhává v plnění své práce, kterou je pomáhat v záchraně lidí z plavidel v problémech. Poslanci také navrhovali zřídit k případům zvláštní vyšetřovací výbor.

Frontex vyslala do Egejského moře 600 členů pobřežní stráže, která má k dispozici kromě lodí také letadla, bezpilotní stroje a termovizi. Humanitární organizace letos zdokumentovaly několik desítek případů, kdy byly lodě vytlačovány z blízkosti evropských břehů, Frontex tvrdí, že byl svědkem jediného.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek