EK chce v boji proti terorismu posílit pravomoci úřadů

10.12.2020
Euroskop, ČTK

Evropská unie by v budoucnu měla v boji proti terorismu sázet na efektivnější policejní spolupráci včetně jednoduššího přístupu k internetové komunikaci teroristů. Počítá s tím včera zveřejněný protiteroristický plán Evropské komise, která chce mimo jiné hledat cesty, jak by úřady mohly legálně získat přístup ke kódované komunikaci a přitom nenarušily právo na soukromí. EK hodlá také posílit mandát evropské policejní agentury Europol či jmenovat unijního protiteroristického koordinátora.

Komise přichází s novou aktivitou v reakci na nedávné teroristické útoky z Francie či Rakouska, po nichž se unijní ministři vnitra shodli na nutnosti zlepšit spolupráci na výměně informací či ochraně vnějších hranic. Jedním z účinných nástrojů by podle Bruselu mělo být právě získání přístupu ke kódované komunikaci, kterou potenciální útočníci vedou přes internetové platformy. Proti podobným návrhům se však v minulosti hlasitě ohrazovali ochránci soukromí, podle nichž by této možnosti šlo snadno zneužít i proti běžným uživatelům sítí.

„Musíme najít rovnováhu mezi tím, aby policie měla možnost efektivně chránit bezpečí našich obyvatel, a zároveň nebylo narušeno soukromí,“ připustila obtížnost plánu eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová. Brusel podle ní nejprve bude s členskými státy diskutovat o možném zákonném a technickém řešení, tedy například zda a do jaké míry nařídit povinnou spolupráci internetovým společnostem.

K jejich činnosti se vztahuje také další součást včera zveřejněné strategie. Komise chce, aby členské státy a Evropský parlament co nejrychleji schválily nařízení, díky němuž budou muset sociální sítě mazat příspěvky s teroristickým obsahem do hodiny od upozornění od úřadů některé ze zemí. Nová pravidla, po jejichž uplatnění volá řada zemí, mají znemožnit například koordinaci útoků či zveřejňování návodů k výrobě výbušnin. Podle Johanssonové je reálné, aby státy a EP ke shodě dospěly ještě v prosinci.

O včerejším plánu a dalších možnostech posílení protiteroristické spolupráce povedou debatu prezidenti a premiéři unijních zemí na dvoudenním summitu, který začíná ve čtvrtek v Bruselu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek