Lídři zemí EU chtějí posílit společný postup proti terorismu

11.12.2020
Euroskop, čtk

Země Evropské unie by v zájmu efektivnějšího boje proti terorismu měly mimo jiné zlepšit výměnu informací mezi bezpečnostními složkami nebo účinněji předcházet radikalizaci náboženských skupin. Vyzvali k tomu dnes prezidenti a premiéři, kteří na unijním summitu v Bruselu odsoudili nedávné teroristické útoky ve Francii a v Rakousku. Chtějí také, aby úřady v unii rázněji postupovaly vůči nelegálním informacím zveřejňovaným na internetu.

„Jsme jednotní v boji proti terorismu a násilnému extremismu. Ve světle těchto útoků na základní práva a svobody bude EU stát za svými společnými hodnotami,“ shodli se lídři ve společných závěrech summitu.

Šéfové států a vlád v obavách z šíření radikální větve islámu v některých evropských mešitách chtějí zajistit, aby „náboženská výchova a vzdělávání byly v souladu se základními evropskými právy a hodnotami“. Předseda Evropské rady Charles Michel v této souvislosti nedávno navrhl vznik evropského střediska pro vzdělávání imámů, jehož prostřednictvím chce předcházet vlivu radikálních duchovních.

Lídři unijních zemí se rovněž usnesli, že chtějí co nejdříve zamezit šíření teroristických videí a další propagandy po internetu. Státy EU se ve čtvrtek předběžně shodly s Evropským parlamentem na návrhu nařízení, na jehož základě budou muset sociální sítě závazně do hodiny odstraňovat příspěvky s teroristickým obsahem. Evropská komise také počítá s úpravou pravidel týkajících se nelegálního obsaho příspěvků v rámci nové normy o digitálních službách, kterou chce navrhnout příští týden.

Summit rovněž vyzval k důsledným kontrolám vnějších hranic EU s využitím databází potenciálně nebezpečných osob a k posílení mandátu evropské policejní agentury Europol, který navrhla Evropská komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek