Přesnější vymezení rodinných příslušníků z EU Sněmovna schválí

07.01.2021
Euroskop, ČTK

V souvislosti s novým vydáváním dokladů pro občany Evropské unie patrně bude přesněji vymezen okruh lidí, kteří budou považováni za jejich rodinné příslušníky. Předpokládá to novela cizineckého zákona, kterou dnes doporučil Sněmovně schválit její bezpečnostní výbor. Kriticky vůči návrhu opět vystoupil poslanec KDU-ČSL Jan Čižinský, podle kterého omezí práva partnerů českých občanů. Předloha oddělí nejbližší rodinu od lidí, kteří mají s občany unie pouze volnější příbuzenské vazby.

Sporná část novely o změně podmínek pro vydání povolení k pobytu pro vzdálenější rodinné příslušníky z takzvaných třetích zemí má podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) předcházet zneužívání zákona a sociálního systému a zmírnit možná bezpečnostní rizika. „Ministerstvo vnitra není žádná banda nelidů,“ uvedl. Podle informací vnitra se vyskytl velký počet případů účelových dohod o partnerství s lidmi ze zemí mimo EU.

Čižinský ale míní, že s takovými nepravostmi si stát může poradit. „Novela vlastně říká, že jsou lidé, kteří podvádějí, tak to zkomplikujeme úplně všem,“ prohlásil poslanec. Upozorňoval na riziko přezkoumání části předlohy Ústavním soudem.

„Zachování tvrdosti zákona ve vztahu k tomu, že přesně víme a máme přehled o tom, kolik cizinců a jejich rodinných příslušníků je na našem území, je v pořádku,“ řekla Jana Černochová (ODS). Novelu podpořilo v hlasování devět přítomných členů výboru. Dva se hlasování zdrželi.

Novela podle vnitra reaguje zejména na unijní nařízení, aby průkazy totožnosti a vydávaná povolení k pobytu pro občany unie měly silnější zabezpečení. Některé doklady proto bude potřeba vyměnit, bude se to podle odhadů týkat několika desítek tisíc lidí. Předloha v souladu s dohodou o vystoupení Velké Británie z Evropské unie také umožňuje další pobyt v Česku Britům, kteří tu oprávněně bydleli na konci loňského roku.

Česko doposud nerozlišovalo mezi rodinnými příslušníky, tedy manželi, dětmi či rodiči občana EU, a takzvanými oprávněnými osobami, což jsou například nesezdaní partneři nebo lidé závislí na péči občana EU. Obě skupiny měly stejná práva, což však podle vnitra není v jiných zemích běžné a není to ani opodstatněné. Do budoucna by tak měli pouze užší rodinní příslušníci mít nárok na pobytovou kartu k přechodnému pobytu a kartu trvalého pobytu.

Lidé z druhé skupiny budou mít podle návrhu sice pobyt v ČR snadnější než jiní cizinci, nebudou však mít automatické právo na vstup do Česka. Průkazy o pobytu ale dostanou na delší dobu a nebudou muset dokládat účel jejich pobývání v ČR. Cizinci, kteří v Česku již pobývají, si své současné postavení ponechají.

Výbor doporučil do novely začlenit na návrh Pavla Růžičky (ANO) části dvou jiných souvisejících předloh. Usnadnit by se měl proces ukončení pobytu cizincům, kteří představují bezpečnostní hrozbu. Zákon by měl také zrychlit azylové řízení u lidí, kteří na mezinárodní ochranu nemají nárok, a snížit riziko zneužití řízení o přiznání postavení osoby bez státní příslušnosti. Předloha by měla také zahrnout unijní pravidla pro vstup občanů třetích zemí do EU, na které se nevztahuje vízová povinnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek