Advokát soudu EU: Chránit soukromí na síti mohou úřady všech zemí

13.01.2021
Euroskop, ČTK

Úřady jakékoli země Evropské unie mohou zahájit proti provozovatelům sociálních sítí řízení kvůli porušování pravidel ochrany soukromí. Uvedl to dnes advokát Soudního dvora EU ve stanovisku ke sporu firmy Facebook a belgických úřadů. Americká společnost tvrdí, že spadá pouze do pravomocí úřadů v Irsku, kde má evropské sídlo, podle advokáta ji však v některých případech mohou žalovat i orgány jiných zemí.

Belgický úřad dohlížející na ochranu osobních údajů uživatelů internetu zažaloval v roce 2015 několik společností patřících Facebooku za to, že prostřednictvím souborů ukládaných do počítačů nepřiměřeně shromažďuje data o lidech. Facebook však u soudu argumentoval tím, že podle unijního nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) k tomu má pravomoci pouze úřad země, v níž má mimoevropská firma své sídlo. Tou je v případě Facebooku Irsko.

Belgický soud se proto obrátil na nejvyšší orgán unijní justice se žádostí o vyjádření. Poradce soudu dnes konstatoval, že v některých případech mohou řízení zahájit orgány jakékoli země. Úřad v sídelní zemi musí kromě toho „úzce spolupracovat s ostatními dotčenými orgány pro ochranu osobních údajů“, uvedl advokát soudu Michal Bobek.

GDPR podle jeho vyjádření umožňuje úřadům všech států EU jednat například tehdy, když se orgán hlavní země odmítne případem možného porušování soukromí zabývat nebo když je věc ve veřejném zájmu.

Stanovisko advokáta není pro konečný verdikt soudu závazné, ve většině případů k němu však přihlíží. Své rozhodnutí by soudci v Lucemburku měli oznámit do několika měsíců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek