Portugalsko má v čele EU problém, pochybný výběr unijního žalobce

18.01.2021
Euroskop.cz, ČTK

Krátce po začátku svého půlročního předsednictví Evropské unie se portugalská vláda dostala do problémů kvůli pochybnostem kolem výběru zástupce země do vznikající evropské prokuratury. Nejsilnější politické skupiny v Evropském parlamentu požadují po premiéru Antóniu Costovi vysvětlení, proč Lisabon prosadil jiného kandidáta, než doporučili unijní experti a navíc nepravdivě vylepšoval jeho profil. Costa tvrdí, že výběr prokurátora byl politicky nestranný.

Portugalsko loni nominovalo do nového Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO), který má sloužit především k vyšetřování podvodů s unijními penězi, prokurátora José Guerru. Obešlo tak doporučení unijní skupiny poradců zkoumajících možné kandidáty, která s ohledem na kvalifikaci a zkušenosti doporučila žalobkyni Anu Almeidaovou.

Pochybný dopis

Portugalská média navíc předminulý týden zveřejnila informaci o dopisu, který Lisabon zaslal Radě EU a v němž nadhodnotil Guerrovo postavení v portugalské justiční hierarchii a jeho zkušenosti s vyšetřováním unijních kauz.

Portugalská opozice tvrdí, že za navržením Guerry je čistě politická motivace, neboť je blízký socialistickému premiérovi a jeho konkurentka navíc vyšetřovala pro vládu nepříjemný případ související s tragickými požáry v Portugalsku.

Sám Costa tento týden přiznal, že dopis obsahoval chyby, ty však podle něj neměly na výběr portugalského zástupce u EPPO vliv. Guerrova nominace navíc nebyla ovlivňována ani politicky, reagoval portugalský premiér na kritiku. Jeho vysvětlení však europoslance neuspokojilo a požadují podrobnější debatu o celé věci.

Nešťastná věc s ohledem na předsednictví

„Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, pak Rada EU vybrala kandidáta v rozporu s doporučením nezávislého panelu, možná na základě nepravdivých informací a z politických důvodů,“ uvedl šéf liberální skupiny v europarlamentu Dacian Ciološ. Stejně jako další kolegové míní, že pokud rada umožní obejít doporučení nezávislých expertů, může ohrozit fungování a nezávislost EPPO.

„Tohle je velmi, velmi vážná věc, trochu nešťastná s ohledem na portugalské předsednictví,“ reagoval portugalský člen nejsilnější europarlamentní frakce lidovců Paulo Rangel. Dodal, že rozhodnutí členských zemí je možné zvrátit.

Obdobně jako Portugalsko se přitom doporučením poradního panelu při nominaci svých zástupců neřídila ani Belgie či Bulharsko. Podle diplomatů by se Guerrovým případem mohli zabývat zástupci států EU na úrovni pracovních skupin v příštích dnech.

Evropská prokuratura měla původně začít pracovat již před koncem minulého roku, avšak většina členských zemí měla skluz při výběru svého kandidáta, úřadu se navíc dlouho nedostávalo potřebných peněz. Podle eurokomisaře pro spravedlnost Didiera Reynderse by se mohli evropští žalobci pustit do práce v kompletní sestavě nejdříve v březnu.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek