Soud EU zamítl stížnost Slovak Telekom proti antimonopolní pokutě

26.03.2021
Euroskop.cz, ČTK

Soudní dvůr Evropské unie včera zamítl kasační stížnost slovenské firmy Slovak Telekom a její mateřské společnosti Deutsche Telekom proti pokutě za zneužívání dominantního postavení na trhu. Definitivně tak ukončil spor, v němž se telekomunikační firmy bránily trestu za porušování hospodářské soutěže, který jim v roce 2014 vyměřila Evropská komise (EK). Na pokutě přes 38 milionů eur (téměř miliarda Kč) se tak už nic nezmění.

„Rozhodnutí soudu bereme na vědomí. Můžeme potvrdit, že pokuta byla zaplacena,“ uvedl na dotaz ČTK mluvčí Slovak Telekomu pro služby a finance Michal Korec.

V platnosti definitivně zůstává i pokuta v poloviční výši, kterou unijní exekutiva vyměřila pouze mateřské společnosti.

Komise dospěla k závěru, že Slovak Telekom svým konkurentům odmítl poskytovat přístup k účastnickému vedení a snažil se je likvidovat nízkými cenami. Firmy se proti pokutě odvolaly k unijnímu soudu, který ji snížil o necelý milion eur, rozhodnutí komise ale v principu potvrdil. Firmy proto podaly kasační stížnost, kterou dnes soud zamítl jako neoprávněnou. Komise podle soudců neměla povinnost detailněji prokazovat, zda je pro konkurenční firmy přístup k účastnickému vedení slovenské firmy nezbytný, což bylo jedním z bodů stížnosti.

Unijní pokuta není jediným trestem, který společnost Slovak Telekom za omezování konkurence dostala. Soud EU v únoru rozhodl, že platná je i pokuta 17,5 milionu eur, kterou společnosti vyměřil v roce 2009 slovenský antimonopolní úřad.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek