V Evropě již stojí řada plotů proti migraci, vyrostou další

25.08.2021
Euroskop, čtk

Stavba různých valů, zdí, plotů či bariér patřila vždy k nejúčinnějším zábranám a lidstvu sloužila k řešení problémů s okolním světem již odpradávna. Příkladem může být Hadriánova zeď, Velká čínská zeď či berlínská zeď (1961-1989).

Od té doby různě po světě vyrostla celá řada bariér či plotů, další se plánují. A to zejména kvůli migraci. Od 90. let minulého století je ve výstavbě plot mezi USA a Mexikem, který má zabránit ilegální imigraci či pašování drog (dokončeno přes 1000 kilometrů plotu), staví se na 3400 kilometrů dlouhá bariéra mezi Indií a Bangladéšem, plot mezi Indií a Barmou, Pákistánem a Afghánistánem, Tureckem a Íránem či Čínou a KLDR.

Výběr případů stavby plotů na hranicích v Evropě proti migraci v posledních letech (Polsko připravuje kvůli nelegální migraci stavbu plotu na hranicích s Běloruskem. Bariéru ze stejného důvodu staví i Litva; řazeno chronologicky):

Španělsko/Maroko – Ploty až šest metrů vysoké jsou budovány od roku 1998 a ve velkém od roku 2005 i ve dvou španělských enklávách na středomořském pobřeží Maroka – v přístavech Ceuta a Melilla. Přes tyto enklávy se snaží dostat do Evropy migranti převážně ze subsaharské Afriky.

Řecko/Turecko – Bariéra se začala stavět v roce 2012, důvodem byla migrace. Letos vztyčilo Řecko na své hranici s Tureckem plot o délce 40 kilometrů.

Bulharsko/Turecko – V květnu 2015 byl dostavěn 30 kilometrů dlouhý a tři metry vysoký plot na bulharské hranici s Tureckem.

Maďarsko/Srbsko – V létě 2015 byl vybudován maďarský pohraniční plot podél 175 kilometrů dlouhé hranice.

Maďarsko/Chorvatsko – Na podzim 2015 byl postaven plot na části asi čtyřicetikilometrové hranice s Chorvatskem.

Slovinsko/Chorvatsko – Slovinsko začalo stavět asi dvousetkilometrový plot na hranicích s Chorvatskem v roce 2015 ve snaze zabránit migrantům v ilegálním vstupu do země.

Norsko/Rusko – Norsko začalo v roce 2016 budovat hraniční bariéru s Ruskem zejména kvůli migraci a pašování.

Srbsko/Severní Makedonie – Srbské úřady zahájily loni na hranici se Severní Makedonií výstavbu plotu, který má zabránit migrantům v nelegálním vstupu do země. Měl by měřit 240 kilometrů.

Estonsko/Rusko – Estonsko instalovalo loni plot s ostnatým drátem na prvním kilometru nově budované ochrany hranic s Ruskem. Estonsko plánuje vztyčit 2,5 metru vysoký plot na zhruba 90 kilometrech suchozemské hranice s Ruskem

Litva/Bělorusko – Litevská premiérka Ingrida Šimonytéová v pondělí sdělila, že její země do září příštího roku postaví podél 508 kilometrů dlouhé hranice s Běloruskem plot. Vysoký bude tři metry a nahoře bude opatřen ostnatým drátem. Náklady na jeho vybudování by měly dosáhnout 152 milionů eur (téměř 3,9 miliardy Kč).

Polsko/Bělorusko – Polsko připravuje kvůli ilegální migraci stavbu plotu na hranicích s Běloruskem. Plot podél 418 kilometrů dlouhé hranice s Běloruskem by měl být vysoký 2,5 metru. Podle agentury DPA by se mohlo začít stavět tento týden.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek