ECJ doporučuje konec předávání dat o cestujících mezi EU a USA

22.11.2005
Toto rozhodnutí představuje výraznou překážku pro Evropskou komisi. Podle hlavního advokáta ECJ však předávání údajů o leteckých pasažérech neporušuje jejich lidská práva, jak tvrdí EP.

Předávání dat o leteckých pasažérech, které EU poskytuje Evropská unie americkým bezpečnostním agenturám by mělo být podle názoru generálního advokáta Evropského soudního dvoru Philippa Légera „stornováno“. Toto rozhodnutí, které by mělo být aplikováno evropských směrnic, představuje výraznou překážku pro Evropskou komisi a Radu EU.

Rozhodnutí Rady EU o předávání informací ani stanovisko Evropské komise o zajištění dostatečné ochraně dat se nezakládá na odpovídající právní bázi, píše se v Legérově stanovisku.
Tribunál ovšem podle legéra zamítne argument Evropského parlamentu, který spor inicioval, že antiteroristická opatření, zavedená v reakci na teroristické útoky v New Yorku, porušují práva cestujících ze zemí Evropské unie.

Spolupráce mezi EU a americkými bezpečnostními agenturami v rámci tzv. elektronického Registru cestujících, byla již od začátku svého zřízení velmi kontroverzní. Informace (34 údajů o každém cestujícím) jsou dodávány přímo Evropským centrální rezervačním systémem do amerických databází od března 2003. Informace zahrnují jména všech pasažérů v letadle, jejich adresy, telefonní čísla nebo údaje o jejich kreditních kartách.

Evropský parlament proto na základě kontroverznosti opatření záruku Evropské komise a Rady EU, požadoval záruku že předávání informací neporušuje evropské právo. Pokud soud rozhodne o „nelegálnost“ opatření a půjde proti evropskému komisaři Franco Frattinimu, bude muset být opatření zredukováno tak, aby odpovídalo evropskému právu.

Zkušenost s negativními ohlasy na předávání cestovních dat již změnila operace Evropské komise, kterými je zajištěna ochrana dat, získávaných z vnitřního trhu. Byl již dokonce vypracován nový návrh Registru cestujících, založeném na podobném principu jako opatření vnitřního trhu, konečné stanovisko o jeho podobě ovšem dají právníci EK.

Sdílet tento příspěvek