Problém rasismu v Evropě stále roste

23.11.2005
Nejvíce jsou v EU podle zprávy EUMC ohroženi rasismem Romové. Institut proto vyzývá členské státy ke zrychlení integrace menšin.

Imigranti v Evropské unie stále čelí diskriminaci, rasistickým nadávkám a oddělení ze společnosti, vyplývá ze zprávy Evropského monitorovacího centra pro rasismus a xenofobii (EUMC), která byla zveřejněna ve středu v Evropském parlamentu. Centrum proto vyzvalo členské státy ke zrychlení integrace v Evropě.

Dokument uvádí, že po loňských atentátech v Madridu, při nichž zahynulo 200 lidí, a po vraždě nizozemského režiséra Thea van Gogha se rasistické násilí v západní Evropě zaměřilo hlavně proti muslimům; v Madridu i v Amsterodamu zaútočili islámští extremisté.

Zpráva varuje, že většině členských zemí chybí důležité údaje, které ukazují na to jak sociální a ekonomická politika tamních vlád ovlivňuje etnické menšiny. Upozorňuje dále, že se diskriminace menšin se vyskytuje především v méně prestižních zaměstnáních.

Určité problémy podle zprávy způsobilo i rozšíření unie v minulém roce. Podle studie se rasistické nálady v nových zemích unie stále více obracejí proti lidem z bývalého Sovětského svazu.
Po rozšíření jsou však nejvíce ze všech menšin v EU ohroženi rasismem Romové. Podle dokumentu jsou Romové vystaveni diskriminaci, pokud jde o zaměstnanání, bydlení a vzdělání, a rovněž jsou pravidelně oběťmi rasově motivovaného násilí.

Segregace při bydlení se zvlášť týká Romů v ČR, Španělsku a Maďarsku. V několika zemích jsou romské děti nepřiměřeně soustřeďovány ve zvláštních třídách a snadno jsou označovány za obtížně vzdělatelné. Nejvíce rasově motivovaných incidentů v nových středoevropských a východoevropských členských zemích bylo zaznamenáno v ČR (209) a nejméně v Maďarsku (25).

Centrum, které EU zřídila v roce 2000 a které má sídlo ve Vídni, dále připomělo, že etnické složení populace nových a starých členských zemí je podstatně odlišné. Ve starých členských zemích se rasismus, xenofobie a diskriminace obracejí proti menšinám přistěhovalců, kteří tam přišli za prací, a jejich potomkům. Tyto menšiny střední a východní Evropa v zásadě nezná.

Sdílet tento příspěvek