Polská vláda navrhuje postavit kvůli migrantům zeď na hranici s Běloruskem

14.10.2021
Euroskop, ČTK

Polská vláda předložila parlamentu návrh zákona, který by umožnil kvůli množství ilegálně přicházejících migrantů postavit na hranici s Běloruskem vysokou zabezpečenou zeď. Média očekávají, že zákonodárci by po včerejší debatě mohli o tomto normativním aktu hlasovat ve čtvrtek.

O tomto záměru, na němž se vláda dohodla v úterý, včera informoval ministr vnitra Mariusz Kamiński. Sdělil, že jde o postavení „pevné, vysoké bariéry, která bude vybavena sledovacím systémem a detektory pohybu“. Plánované náklady se pohybují kolem 1,6 miliardy zlotých (8,87 miliardy korun).

„Navzdory skutečnosti, že polsko-běloruský úsek státní hranice byl zabezpečen ostnatým drátem a drátěným plotem…, počet pokusů o ilegální překročení hranice neklesá, nýbrž stoupá,“ uvádí se v odůvodnění návrhu zákona, zveřejněném na internetových stránkách parlamentu.

Polsko spolu s Litvou a Lotyšskem obviňují režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, že na jejich území posílá migranty záměrně. Vlády těchto zemí i dalších států Evropské unie jsou přesvědčené, že jde o „hybridní zbraň“ v odvetě za sankce EU přijaté kvůli porušování lidských práv a brutálnímu potlačování opozice v Bělorusku.

Polsko kvůli uvedenému migračnímu tlaku začalo už koncem srpna na hranici s Běloruskem stavět drátěný plot a zátarasy z ostnatého drátu. To je však evidentně málo účinné.

Polská vláda také na začátku září vyhlásila v pásmu u hranic s Běloruskem výjimečný stav, který parlament 1.října prodloužil o dalších 60 dní. Úřady tak mají větší pravomoci bránit lidem ve vstupu do určených oblastí, což však kritizují opozice a nevládní organizace, jelikož se na místo nemohou dostat ani novináři či humanitární pracovníci.

Ve včera zveřejněném odůvodnění návrhu zákona o postavení zdi na hranicích se mimo jiné uvádí, že od začátku letošního ledna do konce září polská pohraniční stráž zabránila 9287 pokusům o ilegální přechod hranic s Běloruskem. Z toho za poslední dva měsíce bylo těchto případů kolem 8000.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek