Běloruská Belavia přestane vozit z Turecka občany Iráku, Jemenu a Sýrie

12.11.2021
Euroskop, ČTK

Běloruská letecká společnost Belavia oznámila, že dneškem počínaje nebude na žádost Ankary vozit z Turecka občany Iráku, Sýrie a Jemenu. Píše o tom agentura Reuters. Evropská unie ve čtvrtek informovala, že chystá tresty pro aerolinie podílející se na dopravě migrantů, které běloruský režim převáží k hranicím Polska a pobaltských států.

V souvislosti s plánovanými sankcemi, které by podle Reuters mohly začít platit už od pondělka, se mluví kromě o Belavie o ruském Aeroflotu, Turkish Airlines nebo Flydubai. Ruská společnost už ve čtvrtek popřela jakoukoliv účast na převozu migrantů do Běloruska. Také turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu se ohradil proti „neopodstatněným obviněním“, že Turkish Airlines jsou jedním z dopravců vozících běžence.

Nicméně Jakub Kumoch, šéf kanceláře pro mezinárodní politiku při úřadu polského prezidenta Andrzeje Dudy, ve čtvrtek uvedl, že Turkish Airlines potvrdily, že nebudou pouštět na palubu letadel do Minsku občany Iráku, Sýrie a Jemenu s výjimkou držitelů diplomatických pasů.

Polsko a Evropská unie obviňují režim autoritářského běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že migranty používá jako zbraň v hybridní válce. Mstí se tak podle nich za to, že sedmadvacítka na Minsk uvalila sankce kvůli represím proti prodemokratickým aktivistům a porušování lidských práv.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek