Borrell: EU dostává migraci do Běloruska pod kontrolu

15.11.2021
Euroskop, čtk

Evropská unie postupně dostává pod kontrolu proud migrantů směřujících do Běloruska, jehož autoritářský režim je odváží na hranice Polska a pobaltských zemí. Před dnešním jednáním unijních ministrů zahraničí to novinářům řekl šéf diplomacie EU Josep Borrell.

Účinným nástrojem pro omezení hybridních útoků Minsku podle něj budou nové sankce, které dnes ministři potvrdí. Brusel bude také pokračovat v přesvědčování zemí, z nichž běženci pocházejí a přes něž cestují. EU však rovněž musí poskytnout lidem uvízlým na hranicích humanitární pomoc, dodal Borrell.

„Z pohledu proudu (migrantů) do EU se podle mě věci dostávají pod kontrolu,“ prohlásil dnes Borrell, podle něhož unijní instituce úspěšně přesvědčují Turecko, Irák či další blízkovýchodní země, aby bránily jednosměrným cestám lidí do Běloruska. Podle sedmadvacítky se běloruský režim snaží soustředit migranty u hranic EU, aby unii destabilizoval. Minsk takovou interpretaci odmítá.

Terčem nových sankcí bude i letecká společnost Belavia

Borrell dnes prohlásil, že o víkendu mluvil s běloruským ministrem zahraničí o neudržitelnosti situace na hranicích a o nutnosti poskytnout tisícům lidí humanitární pomoc. Šéf unijní diplomacie stejně jako řada ministrů před dnešním jednáním hovořil o tom, že společnou reakcí evropského bloku bude již pátý balíček sankcí, který postihne i firmy a instituce podílející se na převozech migrantů.

Bude mezi nimi i letecká společnost Belavia, která má již od léta zakázány cesty na unijní území, a v rámci nových sankcí by měla přijít o možnost pronajímat si od firem z EU letadla. Na seznamu se mají ocitnout i minský hotel či další společnosti spojené s přepravou a ubytováním lidí mířících k běloruským hranicím.

Mezi třemi desítkami činitelů či subjektů ovšem figurují také velké státní firmy z ocelářského či ropného průmyslu, které se zapojily do potlačování opozičních protestů, kvůli němuž čelil Lukašenkův režim předchozím sankcím.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek