Lukašenko chce, aby EU přijala dva tisíce migrantů z Běloruska

19.11.2021
Euroskop, čtk

V Bělorusku je asi 7000 uprchlíků, prohlásila ve čtvrtek mluvčí běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Minsk podle ní navrhuje, aby Evropská unie vytvořila humanitární koridor do Německa pro 2000 těch, kteří jsou u hranic s Polskem. Dalších 5000 migrantů se prý běloruský režim bude snažit poslat zpět do jejich vlasti. Běloruský vůdce Lukašenko tento návrh telefonicky projednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, dodala mluvčí podle běloruské agentury BelTA.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer ve čtvrtek řekl, že Německo se žádných migrantů uvázlých na polsko-běloruské hranici neujme. Z Minsku podle médií mezitím odletěl první repatriační let s migranty, který zorganizoval Irák.

„Evropská unie vytvoří humanitární koridor pro 2000 běženců, kteří se nacházejí v táboře (u hranic s Polskem). My se zavážeme pomoci (v rámci možností a pokud si to budou přát) zbývajícím 5000 k návratu do jejich vlastí,“ popsala mluvčí Natallja Ejsmantová Lukašenkův návrh Merkelové. Šéfka německé vlády podle ní souhlasila, že s představiteli EU návrh projedná. A to včetně „organizace humanitárního koridoru do Německa“.

Německo popřelo, že by se mělo ujmout uprchlíků

Nejmenovaný zdroj z německé vlády, na který se odvolává agentura Reuters, nejdříve řekl, že Německo s Lukašenkem k žádné dohodě o řešení migrační krize na polsko-běloruské hranici nedospělo. „Situace na hranici je evropský problém, ve kterém Německo nejedná samo,“ řekl zdroj. Německý ministr vnitra po jednání se svým polským protějškem Mariuszem Kamińským řekl, že součástí hybridních konfliktů je dodávání nepravdivých informací veřejnosti. „A jednou z těchto nepravdivých informací bylo, že německá vláda je ochotná se ujmout určitého počtu uprchlíků, mluvilo se o 2000,“ citovala Seehofera agentura DPA.

Chválil postup Polska proti organizované migraci z Běloruska. „To, co Polsko v současné migrační krizi dělá, je správné a oprávněné,“ řekl. Podotkl, že tuto migrační vlnu řídí Bělorusko a s určitou pravděpodobností ji podporuje Rusko. „To, co Polsko dělá při ochraně vnější hranice EU, slouží všem v sedmadvacítce a především Německu,“ dodal Seehofer. Většina migrantů ze zemí jako Irák nebo Sýrie, kteří uvázli v Bělorusku, si chtějí dostat se přes Polsko právě do Německa.

Minsk se Evropské unii mstí za sankce

Evropská komise dala najevo, že s Běloruskem o řešení nynější migrační krize se vyjednávat nemůže, a telefonní hovory Merkelové s Lukašenkem označila za „bilaterální kontakty“. Německá kancléřka s autoritářským běloruským prezidentem mluvila v posledním týdnu dvakrát.

Západ obviňuje běloruský režim, že láká migranty do země a pak je posílá k hranicím s EU. Minsk se prý tak mstí za sankce, které unie uvalila na jeho režim kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana podobná obvinění odmítá.

Z Minsku ve čtvrtek odstartoval první repatriační let migrantů, který zorganizoval Irák, informovala běloruská verze rozhlasové stranice Rádio Svobodná Evropa/ Rádio Svoboda (RFE/RL). K letu společnosti Iraqi Airways do Bagdádu se podle irácké diplomacie odbavilo 431 lidí. Další let z Minsku do Bagdádu je naplánován na páteční odpoledne, uvedla stanice. Mnoho z migrantů uvázlých u východní hranice sedmadvacítky pochází z iráckého Kurdistánu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek