Přes polskou hranici se pokusilo dostat 174 migrantů, v táboře je 2000 lidí

24.11.2021
Euroskop.cz, ČTK

Přes polsko-běloruskou hranici se během pondělí pokusilo nelegálně dostat 174 migrantů a 66 cizinců dostalo příkaz opustit polské území. Na twitteru o tom včera informovala polská pohraniční stráž. Polské úřady upozorňují, že by bylo předčasné tvrdit, že to nejhorší už je na východní hranici Evropské unie pryč. Ministerstvo obrany uvedlo, že skupina asi 50 migrantů použila násilí, když se pokoušela do Polska proniknout u hraničního přechodu Bělověž (Bialowieža).

V běloruském logistickém centru u přechodu Bruzhi-Kuźnica na možnost dostat se do EU dál čeká na 2000 migrantů zejména z Iráku a Sýrie, napsala včera agentura DPA. Polské ministerstvo obrany na twitteru zveřejnilo video, na němž je podle něj vidět pokus údajně agresivních migrantů překročit hranice u Bělověže, a to za pomoci běloruských sil.

Konec v nedohlednu

„Taktika a metody se mění a možná, že nová vlna nebude tak spektakulární…, ale neznamená to, že se situace uklidňuje,“ řekl včera na tiskové konferenci mluvčí ministra pověřeného koordinováním polských tajných služeb Stanislaw Žaryn. „Stále znovu tu máme pokusy o překročení hranic a ty budou pokračovat,“ dodal.

„Situace je stabilní, ale stále napjatá… a bude komplikovaná ještě dlouho,“ citovala agentura Reuters bezpečnostního poradce litevského prezidenta Dariuse Kuliešiuse.

Informace o dění na hranici je obtížné ověřit z nezávislých zdrojů, protože kvůli výjimečnému stavu v polském pohraničním pásmu nemají do oblasti přístup novináři či humanitární organizace. Výjimečný stav bude muset skončit začátkem prosince, Sejm, dolní komora parlamentu, ale minulý týden přijala novelu zákona o ochraně hranic, která restrikce zachovává. Nyní bude předpisy projednávat Senát.

Novináři na hranicích

Organizace Reportéři bez hranic (RSF) včera vyzvala Senát, aby návrh novely odmítl a chce, aby média získala všechna práva, jaká měla před vyhlášením výjimečného stavu. Nově má o tom, zda jsou žádosti novinářů o vstup do příhraniční zóny opodstatněné nebo ne, rozhodovat hraniční stráž. RSF apeluje na polské úřady, aby potrestaly vojáky, kteří minulý týden mimo zónu, kde platí výjimečný stav, brutálně zadrželi trojici novinářů, včetně českého fotografa Martina Divíška. „Je opodstatněné, že se polský stát řeší ohrožení v příhraniční oblasti. Média ale musejí mít možnost informovat o vojenských a policejních operacích a o migraci,“ uvádí RSF, podle které jde o otázku veřejného zájmu.

Ochránci lidských práv viní polské bezpečnostní složky, že migranty, kterým se podaří proniknout do Polska, zatlačují zpět a neumožní jim požádat o azyl. Podle humanitárních organizací v příhraniční oblasti doposud zemřelo 13 lidí. V hustě zalesněné oblasti panuje chlad a vlhko, včera poprvé za letošní podzim sněžilo. Migranty trápí nedostatek jídla a pitné vody.

Portál onet.pl informoval, že na muslimském hřbitově v polské vísce Bohoniki, kde žije tatarská menšina, pohřbili lidský plod, který v 27. týdnu těhotenství v nemocnici potratila jeho matka. Muslimové i nenarozené dítě považují za člověka a podle jejich tradic musí být náležitě pohřbené. Těhotnou ženu z Iráku s manželem a pěti dětmi před dvěma týdny v lese našli polští pohraničníci. V půlce listopadu byl na hřbitově v Bohonikách pohřben 19letý Syřan, jehož tělo bylo nalezeno v řece Bug.

Do EU, ne zpátky

V táboře na běloruské straně u hranic s Polskem aktuálně čeká na 2000 migrantů, pro mnoho z nich je cílovou zemí Německo. „V žádném případě nechceme zůstat v Iráku a budeme tu, dokud nebudeme smět do EU,“ řekl DPA 25letý Gaštjár. Polské úřady odhadují, že celkem v Bělorusku na příležitost dostat se do EU čeká asi 10.000 lidí.

Ředitel odboru migrace běloruského ministerstva vnitra Alexej Běgun podle tiskové agentury BelTA sdělil, že většina migrantů u hranice míří do EU a nechtějí žádat o azyl v Bělorusku. „Odmítají také všechny pokusy o jejich návrat do vlasti,“ řekl Běgun. Ministerstvo včera podle agentury TASS informovalo, že v pondělí bylo zpět do země původu repatriováno z Běloruska 118 migrantů.

Další migranti míří k hranicím s Polskem

„Není to žádný důkaz toho, že by Lukašenkův režim chtěl opustit svůj strategický plán,“ komentoval repatriace Žaryn. Podle něj se sice několik set migrantů vrátilo do vlasti, další ale za pomoci běloruských úřadů dál míří k hranicím s Polskem.

Několik tisíc migrantů, převážně z Blízkého východu, se předminulý týden utábořilo v mrazivých teplotách na běloruské straně hranice s Polskem v naději, že se dostanou do Evropské unie. Západ obviňuje režim autoritářského běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že láká migranty z krizových oblastí do své země a pak je posílá k hranicím s EU. Minsk se tak podle západních států mstí za sankce, které EU na Lukašenkův režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana podobná obvinění odmítá.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek