Bělorusko podle Polska u hranice vytváří podmínky, aby tam mohlo držet migranty

26.11.2021
Euroskop.cz, ČTK

Běloruský režim dělá opatření, která mu umožní dlouhodobě udržovat u hranice s Polskem migranty s cílem provádět další operace proti Polsku a Evropské unii. Včera to na twitteru napsal mluvčí ministra pověřeného koordinováním polských tajných služeb Stanislaw Žaryn. Polská pohraniční stráž informovala, že na hranici s Běloruskem dnes zabránila nejméně 375 migrantům v pokusu o přechod na území Polska. Pět migrantů skončilo v nemocnici kvůli vyčerpání.

Polské hranice kvůli migrační krizi z posledních týdnů střeží pohraničníci a vojáci, kteří podobné incidenty skupin migrantů o přechod hranic řeší opakovaně. Včera šlo mimo jiné o skupinu 232 běženců, kteří se dostali několik metrů za hranici na polské území nedaleko obce Czeremcha. Polské bezpečnostní jednotky je ale vytlačily zpět, uvedla mluvčí hraniční stráže Anna Michalská. Členové běloruských bezpečnostních sil v době, kdy se migranti prodírali na území Polska, pohraničníky v sousedním státu oslňovali lasery a stroboskopy a pouštěli polskou hymnu. Podle Michalské jim šlo o vyhrocení emocí a zvyšování napětí.

Bez novinářů nelze všemu věřit

Mluvčí ministra pověřeného koordinováním polských tajných služeb Žaryn uvedl, že na běloruské straně u logistického centra u přechodu Bruzhi-Kuźnica členové běloruských bezpečnostních sil zřizují provizorní městečko pro migranty. Jsou tam výdejny jídla, obchody, směnárna a veřejná umývárna. Vzniká tam i mediální studio, které „bude sloužit ruské a běloruské propagandě“, uvedl Žaryn.

Informace z polsko-běloruské hranice se ale dají jen těžko ověřit, protože v oblasti je vyhlášen výjimečný stav a nesmí do ní vstupovat novináři ani lidé z nevládních organizací.

Na běloruské straně čeká v blízkosti hranice podle běloruských zdrojů asi 2000 běženců, kteří doufají, že se jim podaří dostat do EU, především míří do Německa. Mnozí z nich potřebují lékařskou pomoc, zejména kvůli prochladnutí, oznámila běloruská státní agentura BelTA.

Protest migrantů

Agentura RIA Novosti napsala, že na bělorusko-polském přechodu Bruzhi-Kuźnica se konal protest migrantů, kteří požadovali, aby je Evropská unie uznala za uprchlíky. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová včera na twitteru vyzvala Polsko, aby „podniklo všechny kroky proti neoprávněnému použití síly vůči žadatelům o azyl na bělorusko-polské hranici“.

Ve středisku pro migranty ve Wendrzynu na západě Polska včera propukla vzpoura, při které skupina asi 150 mužů rozbíjela okna, zapalovala vybavení a ničila zabezpečovací zařízení a plot centra a snažila se z něho utéct. Ostraha má situaci pod kontrolou. Podle neoficiálních informací deníku Gazeta Lubuska se chystala deportace několika desítek Iráčanů, kteří podle polských úřadů nemají právo přebývat na území Polska. V zařízení je asi 600 migrantů, všichni muži, z toho nadpoloviční většina Iráčané.

Vyjádření Lukašenka

V souvislosti s krizí na východní hranici EU Polsko a další země sedmadvacítky obviňují režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, že dopravuje migranty do své země a pak je posílá k hranicím. Podle západních zemí chce Lukašenko destabilizovat EU a mstí se za sankce, které EU na jeho režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Zejména Polsko kritizuje také Rusko, že Bělorusko v nynější hybridní válce proti Evropské unii podporuje. Běloruský prezident obvinění odmítá a z migrační krize viní naopak Západ.

Lukašenko včera podle agentury TASS obvinil Spojené státy, že se snaží využít Polska, pobaltských států, Ukrajiny a migrační krize k rozpoutání války. „Snaží se využít ty chudáky uprchlíky, už i cíl je zjevný, už otevřeně říkají, že je třeba zapojit NATO. Ale co znamená NATO? Rozpoutání války,“ prohlásil Lukašenko. Obvinil Západ z provokování Běloruska, dodal však, že Evropa válku nepotřebuje a ani si ji nepřeje, prý na rozdíl od Američanů, kteří podle běloruského vůdce „rádi bojují cizíma rukama“ a od případné války si prý slibují obnovení americké dominance.

Migrační krize na hranici Polska a Běloruska trvá několik měsíců, nedávno se vyhrotila, když se u hranice utábořilo několik tisíc běženců. Varšava pak posílila pohraniční stráž zhruba o 15.000 vojáků.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek