Evropské země se v Calais dohodly na posílení boje proti nelegální migraci

29.11.2021
Euroskop, ČTK

Evropská pohraniční agentura Frontex nasadí od středy v oblasti Lamanšského průlivu letadlo, které bude pomáhat v boji proti nelegální migraci. Na nedělní schůzce o migraci ve francouzském přístavu Calais to řekl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Účastníci schůzky, na niž byli pozváni zástupci vlád zodpovědní za migraci z Belgie, Německa a Nizozemska, se rovněž dohodli na užší spolupráci v boji proti pašerákům lidí a proti obchodu s nafukovacími čluny, na kterých se migranti na cestu přes moře vydávají. Při středečním neštěstí v průlivu zemřelo 27 migrantů, s nimiž se přeplněný člun převrátil.

Středeční incident vyvolal novou politickou krizi ve vztazích mezi Británií a Francií, které se navzájem obviňují, že nedělají dost, aby odradily migranty od nebezpečné cesty.

Francie na schůzku původně pozvala i britskou ministryni vnitra Priti Patelovou, v pátek jí ale pozvánku zrušila. Reagovala tak na dopis, v němž britský premiér Boris Johnson apeloval na Francii, aby přijímala nazpět migranty, kteří se přes Lamanšský průliv dostanou do Spojeného království. Paříž takový krok odmítá.

Patelová včera uvedla, že Británie nemůže problém migrace vyřešit sama. „Musíme se v Evropě více snažit, abychom převzali zodpovědnost a v krizi spolupracovali,“ uvedla. V nadcházejícím týdnu chce o řešení situace v Lamanšském průlivu jednat se svými evropskými protějšky.

Darmanin včera prohlásil, že Francie chce spolupracovat s britskými kolegy při potírání nelegální migrace, Británie ale podle něj musí převzít svůj díl odpovědnosti a lépe bránit nelegálnímu zaměstnávání migrantů. Schůzky v Calais se účastnili i představitelé policejní organizace Europol, evropské pohraniční agentury Frontex a zástupci Evropské komise. Podle náměstka německého ministra vnitra Stephana Mayera je naléhavé, aby byla přijata dohoda mezi Evropskou unií a Británií ohledně migrace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek