Maďarský ústavní soud rozhodoval spor Budapešti s EU o migraci

10.12.2021
Euroskop, ČTK

Maďarsko má právo uplatňovat svá vlastní opatření v oblastech, kde Evropská unie dosud nepodnikla adekvátní kroky ke společné implementaci unijních pravidel, rozhodl dnes podle agentury Reuters maďarský ústavní soud. Zároveň uvedl, že pokud jde o postoj vlády k migraci, nezkoumal otázku, zda unijní právo má přednost před právem maďarským.

Maďarský soud zvažoval podnět vlády premiéra Viktora Orbána, podaný v souvislosti s jedním rozhodnutím Soudního dvora EU. Ten shledal, že Budapešť porušila unijní předpisy o ochraně uprchlíků tím, že je deportovala na srbskou hranici.

Orbán dnes v rozhlase řekl, že pokud soud rozhodne ve prospěch jeho kabinetu, bude prosazovat, aby EU reformovala svá imigrační pravidla.

„Realita imigrace není v Bruselu, ale na maďarské hranici, na polské hranici a v italských přístavech. Musíme se vypořádat s problémy, které se objevily, a změnit pravidla,“ prohlásil maďarský premiér.

Reuters dodal, že osmapadesátiletý Orbán čelí velkému problému v podobě parlamentních voleb v příštím roce a že spor s Bruselem o přistěhovalectví by mu mohl poskytnout argumenty pro kampaň, se kterou již v minulosti slavil úspěch.

V Polsku začátkem října ústavní soud rozhodl, že některé články základních smluv o fungování Evropské unie jsou v rozporu s polskou ústavou. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová toto rozhodnutí označila za hluboce znepokojivé, neboť podle ní zpochybňuje a ohrožuje základy, na nichž sedmadvacítka stojí. Polský rozsudek je součástí několikaletého sporu o změny, které v justici zavedla polská vláda. Evropská komise kvůli němu zvažuje, že v případě Polska využije nového mechanismu, který mimo jiné podmiňuje čerpání evropských peněz nezávislostí justičních orgánů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek